nije genetički modificirano

Pomama za pjegavim jabukama i zelenom salatom iz koje viri puž

Foto: Robert Anic/PIXSELL
15.02.2017., Zagreb - Na Utrinskoj trznici gradjani pokrenuli novi nutricionisticki trend - kupuje se ruzno, kvrgavo, polutrulo povrce i voce jer se smatra da ono nije tretirano nikakvim kemikalijama i sredstvima za konzerviranje. Photo: Robert Anic/PIXSE
Foto: Robert Anic/PIXSELL
15.02.2017., Zagreb - Na Utrinskoj trznici gradjani pokrenuli novi nutricionisticki trend - kupuje se ruzno, kvrgavo, polutrulo povrce i voce jer se smatra da ono nije tretirano nikakvim kemikalijama i sredstvima za konzerviranje. Photo: Robert Anic/PIXSE
Foto: Robert Anic/PIXSELL
15.02.2017., Zagreb - Na Utrinskoj trznici gradjani pokrenuli novi nutricionisticki trend - kupuje se ruzno, kvrgavo, polutrulo povrce i voce jer se smatra da ono nije tretirano nikakvim kemikalijama i sredstvima za konzerviranje. Photo: Robert Anic/PIXSE
Foto: Robert Anic/PIXSELL
15.02.2017., Zagreb - Na Utrinskoj trznici gradjani pokrenuli novi nutricionisticki trend - kupuje se ruzno, kvrgavo, polutrulo povrce i voce jer se smatra da ono nije tretirano nikakvim kemikalijama i sredstvima za konzerviranje. Photo: Robert Anic/PIXSE
16.02.2017.
u 17:14
Obitelji najčešće proizvode nepravilnog oblika kupuju za djecu, no to ne znači da imaju visoku hranjivu vrijednost, upozoravaju nutricionisti
Pogledaj originalni članak

Što ružnije i kvrgavije, s oštećenjima pa čak i gotovo trulo, takvo voće i povrće traži se na zagrebačkim tržnicama. Novi je to trend koji su pokrenule većinom mlade obitelji. Informirale su se na internetu – što je hrana ljepša, okruglija, sjajnija, ujednačene veličine i izgleda, bez pjega i bilo kakvih oštećenja – veća je mogućnost da je genetički modificirana i iz uvoza. Ili je u najmanju ruku tretirana kojekakvim kemikalijama. Što je sigurno, sigurno je, vjerojatno su zaključili.

Kruške po tri kune

Pogotovo moraju li razmišljati o zdravlju male djece.

– Majke najčešće dolaze još s djecom u kolicima i traže baš da proberem što nepravilnije jabuke. Jednako su ukusne. A i koštaju manje. Takve jabuke prodam svaki dan do zadnje – priča Zorica Balja, koja jabuke raznih vrsta prodaje na tržnici u Utrini. Ove natučene koštaju dvije kune po kilogramu, a cijene im se penju do osam kuna, ovisno o vrsti.

Jedemo puno svježiju hranu nego u većini zapadnih zemalja, kažu proizvođači

– Prodajem ovdje više od dvadeset godina i vrate mi se svi koji ih kod mene kupe. Vide da imamo domaće jabuke – ističe Zorica Balja. Da mladi vode više računa o tome što kupuju te odakle je to što će kući odnijeti u vrećicama primjećuje i prodavačica koja prodaje proizvode svoje obitelji iz doline Neretve. Ne pazi se toliko ni na cijenu, bitno je, kaže, da “nije estetski dotjerano”.

– Još ako vide crva ili puža da izviri, oduševe se. Kažu, ako oni hoće jesti, onda je dobro i za nas – ističe ta prodavačica i dodaje da je znala naći i gusjenice i gliste među salatom, ali ih ostavi da se šetkaju po klupi.

Kupuju se kod Ante Beljana i oštećene kruške iz Donjeg Miholjca za tri kune.

– Ista vrsta kruške iz uvoza košta i po 16 kuna po kilogramu. Ljudi slušaju u medijima što se sve plasira na tržište, pa uvijek pitaju prije nego što kupe – kaže Ante Beljan. Trend vraćanja onome kako su jeli naši preci je vrlo popularan u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, kaže nutricionistica Diana Gluhak. Svjesniji su ljudi onoga što jedu i okreću se zdravom stilu života.

– No ako je hrana ružnijeg izgleda ne znači da ima i visoku hranjivu vrijednost. Mladi ljudi navikli su na instant-rješenja, samo “googlaju” i to što pročitaju uzimaju zdravo za gotovo. No treba se ipak malo podrobnije educirati – kaže Diana Gluhak.

Blitva s rupicama je zdravija

Trend je primijetila i Zdenka Dodig, na čije ekološko imanje u Gradićima pored Velike Gorice dolaze, među ostalim, i po blitvu.

– Normalno je da blitva ima po sebi rupice i da ju je gricnuo neki puž ili ptica. Čak je takva blitva i zdravija od one koja nema rupice. Kad biljku zagrizu, ona ispušta određene spojeve koji joj pomažu da zacijeli dio oko rupe, a tako podiže svoj imunitet, pa time i čovjekov – napominje Zdenka Dodig i dodaje da u Hrvatskoj jedemo puno svježiju i kvalitetniju hranu nego što se jede u većini zapadnih zemalja. Ne samo da nemamo hladnjača nego su u Hrvatskoj i puno manje obujmom od onih u inozemstvu, kaže Z. Dodig. 

>> Deset savjeta nutricionista kako se hraniti da sačuvate zdravlje

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

PI
prava istina
18:29 16.02.2017.

nema boljeg paradajza iz mog vrta u kojem se svađam sa puževima tko će prije skinuti zreli paradajz

OL
olala
22:13 16.02.2017.

Mene zanima kako nitko od inspekcije ne reagira na uzgoj kraj ceste.kada krenete iz Siska prema Zagrebu i kada pogledam ono povrće i voće uz tako prometnu cestu (nije odmaknuto ni 10m od ceste) jako prometne,što sve ima u tom povrću i voću od ispušnih plinova od vozila neka nam Bog pomogne!!!!

KU
kupatilo
22:15 16.02.2017.

Nema ekoloski uzgojenog niti voca niti povrca to odgovorno tvrdim a ljudi su naivni pa ono sto ima ruzniji izgled misle daje ekolosko.Jednostavno toje nemoguce uzgojiti jer zadnjih desetak godina padaju kisele kise koje plod uniste ili ga raznorazni insekti ili puzevi pojedu prije covjeka.Ako se voce i povrce ne tretira zastitom nece ga ni biti a uvjek ima i onog koje je ruznijeg ali ne i zdravijeg izgleda.