Pripreme za sezonu

Poslodavci dosad zatražili 11.300 sezonaca: 'Uvoz stranih radnika svesti će se na Filipine, Indiju, Rusiju...'

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
21.02.2022.
u 11:04
Najviše ih je traženo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane, za radna mjesta čistačica, konobar, sobarica, kuhar i pomoćni konobar - navode u Zavodu.
Pogledaj originalni članak

Poslodavci su tijekom prošlogodišnje turističke sezone zatražili 18.830 sezonskih radnika, a iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) zaposleno je više od 21.000 sezonskih radnika. Pripreme za ovogodišnju sezonu, za koju su procjene da će biti potrebe za 20.000 - 25.000 sezonaca, već uvelike traju.

HZZ, koji je pripreme za sezonu 2022. započeo u listopadu 2021., od studenoga te do kraja siječnja ove godine zaprimio je gotovo 11.300 zahtjeva poslodavaca za sezonske radnike, piše Glas Slavonije.

- Najviše ih je traženo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane, za radna mjesta čistačica, konobar, sobarica, kuhar i pomoćni konobar - navode u Zavodu.

Uz procjenu kako je rekordna sezona 2021. povukla i do 30.000 sezonaca, a da je njih 10.000 bilo u sivoj zoni, predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske Eduard Andrić kaže kako će poslodavci u nedostatku domaće radne snage i ove godine posezati za strancima.

- Plaća konobara u našim hotelskim kućama dosad je bila od 5000 do 6000, a vani 12-13 tisuća kuna - kaže Andrić i procjenjuje da će poslodavci posezati za sezoncima iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije.

- No i iz tih zemalja ljudi idu raditi u bogatije zemlje ili razmišljaju o tome, pa će se uvoz stranih radnika svesti na Filipine, Indiju, negdje i iz Rusije... - kaže Andrić za Glas Slavonije.

Video - Turistkinja oduševljena "običajem" u Hrvatskoj: "Ne znam je li tako u velikim gradovima, ali ovo je divno."

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.