Karlovačka Čistoća

Postavili 600 kontejnera podijelili kompostere, kante i vrećice za otpad

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
Postavili 600 kontejnera podijelili kompostere, kante i vrećice za otpad
05.06.2014.
u 12:38
Kod odlagališta otpada na Ilovcu karlovačka tvrtka planira urediti do kraja godine reciklažno dvorište kako bi građani mogli dovoziti odvojeni otpad iz domaćinstva
Pogledaj originalni članak

Pokušavamo naći najbolji način kako bismo građanima ‘nametnuli’ nužnost odvajanja i sortiranja otpada na kućnom pragu. Zakon nas tjera da do 2020. godine smanjujemo količinu otpada, odnosno da se povećava postotak otpada koji se može reciklirati. Zato je smeće potrebno odvajati - kazao je Damir Jakšić, direktor Čistoće Karlovac.

Uskoro mobilni otoci

Dodaje kako tvrtka godinama ulaže napore, te novac kako bi osvijestila građane.

– U mjesnim je odborima i gradskim četvrtima do sada postavljeno 600 posuda, a nabavljamo još oko 200 velikih posuda. Zeleni otoci imaju kontejnere za raznu vrstu otpada, od plastike, stakla, papira, komunalnog otpada. U planu je i postavljenje mobilnih otoka koji će određeno vrijeme biti na lokaciji kako bi građani mogli donijeti otpad, a cilj je da se ti otoci sele po mjesnim odborima - pojasnio je Jakšić.

Čistoća je nedavno i stanovnicima u Kranjčevićevoj ulici podijelila 21 vrtni i kućni komposter s mikroorganizmima koji će razgradivi bio otpad, dakle ljuske od krumpira, povrća, voća, u što bržem roku pretvoriti u hranivi sastojak za biljke.

Stanarima je pojašnjen princip korištenja kompostera. Direktor Jakšić kaže da je i to jedan od modela kojeg provode među građanima koji će, ukoliko se pokaže uspješnim, ‘proširiti’ i na druge dijelove grada.

– Stanari na Dubovcu i Baniji dobit će i posebne posude i vrećice za odvajanje papira i plastike. I to je jedan od modela kojeg provodimo kako bismo dodatno osvijestili ideju odvajanja otpada na kućnom pragu. Naime, razvrstavanje i selektiranje otpada kod građana povećava cijenu odvoza smeća. No, poskupljenja za sada neće biti, jer tražimo model koji će biti funkcionalan i smanjit će naše troškove - pojasnio je prvi čovjek Čistoće.

Dodaje kako ideju da se svake godine smanjuje količina otpada koja se odlaže na odlagališta, Karlovac slijedi. Godišnje na Ilovcu završiti oko 15.000 tona otpada, a ta se količina svake godine smanjuje.

Uređuju sortirnicu

– U fazi smo dobivanja dozvole i izrade glavnog projekta za uređenje prvog reciklažnog dvorišta na Ilovcu gdje će građani dovoziti odvojeni otpad. Uređujemo sortirnicu, a kroz fondove EU-a planiramo naći sredstva za kompostanu koju moramo urediti u Karlovcu. Tražimo moguću lokaciju, jer kompostana nije predviđena GUP-om grada - kazao je D. Jakšić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.