POVIJEST

Postavljena izložba replika nalaza iz doline mamuta u Mohovu

Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
25.01.2023.
u 18:39
Želja je članova udruga u Mohovu izgraditi Ledenodobni megapark Dolina mamuta, sa svim replikama fosilnih životinja iz ledenog doba te pratećim objektima za održavanje radionica i edukacija.
Pogledaj originalni članak

U Društvenom domu u Mohovu otvoren je stalni postav replika fosilnih ostataka paleontoloških nalaza prapovijesnih životinja iz ledenog doba, čiji su ostaci proteklih godina pronalaženi na području Mohova, a riječ je o dvadesetak pronalazaka.

-Tijekom 2. Mamoothfesta, koji je održan krajem prošl godine, u Društvenom domu postavili smo izložbu pod nazivom "Fosili iz Doline mamuta u Mohovu" autora Dražena Japundžića, voditelja Geološko - paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, čiji su dio bili i originalni nalazi. U međuvremenu napravili smo vjerne kopije tih nalaza koji sada čine stalni postav prapovijesti našega kraja – rekao je predsjednik Udruge “Dolina mamuta” Goran Popović.

Podsjeća kako je vunasti mamut bio jedan od najimpresivnijih sisavaca ledenog doba. Živio je tijekom posljednjeg glacijala za vrijeme najvećih zahlađenja, a izumro je prije 15-tak tisuća godina. Želja je članova udruga u Mohovu izgraditi Ledenodobni megapark Dolina mamuta, sa svim replikama fosilnih životinja iz ledenog doba te pratećim objektima za održavanje radionica i edukacija.

-Nadamo se da ćemo to i uspjeti, dakako uz potporu onih bez kojih bi to bilo jako teško učiniti, a koji su nas i do sada podržavali, Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Vukovarsko - srijemske županije, Grada Iloka i Gradskog muzeja Ilok – rekao je Popović.

Upravo je Popović jedan od "krivaca" zašto se počelo pričati i pisati o dolini mamuta. Upravo je Popović u jesen 2012. godine, i to prilikom kopanja septičke jame u voćnjaku svoje obiteljske kuće, pronašao prve fosilne ostatke mamuta i vunastog nosoroga. Drugi zub mamuta pronašao je 2016. godine, a onda ljetos i treći zub mamuta. U međuvremenu su provedena arheološka istraživanja te su, osim vunastog mamuta i vunastog nosoroga, pronađeni i fosilni ostatci hijene, divljeg konja i bizona. 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HO
Homophob
19:20 25.01.2023.

Zivotinje u Leiden o doba su se hranile pretezno ledom i povrce uvezeno iz tropskih krajeva. Ja zivim u djelu planete koji se smatra da ima topliju umjerenu klimu i srneca divljac prezivljava hraneci se vrlo slabom travom, zitaricama posijanim jesenas i pomalo invazijom u vrtove na rubovima naselja. Nemogu zamisliti sta uspjeva tamo gdje je konstantno zamrznuto tlo pokriveno snijegom i ledom. Americki (kontinentalna Amerike) daleki sjever i sjever Azije i Europe je 4-6 mjeseci slobodan od mraza i temperature redovito dosizu 20-30 Celzija. U takvim uvjetima vegetacija uspjeva u zivotinje ju mogu zimi iskopati ispod snijega. Tamo gdje ledenjaci napreduju vegetacije nema! Zvuci mi suplje ta “znanost” koja mamuta i druge biljozdere smjesta u vjecni snijeg i led!