DONIJELI SU GA NA CIPELAMA

Ukrajinci ostali u šoku nakon što su Rusi napustili Černobil: 'To je stvarno ludo'

Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
A dosimetrist measures the level of radiation around trenches dug by the Russian military in an area with high levels of radiation called the Red Forest near the Chernobyl Nuclear Power Plant, in Chernobyl
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
Servicemen of Ukrainian National Guard patrol area near the Chernobyl Nuclear Power Plant, in Chernobyl
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
FILE PHOTO: A general view shows a New Safe Confinement structure over the old sarcophagus covering the damaged fourth reactor at the Chernobyl nuclear power plant, in Chernobyl
09.04.2022.
u 17:03
Ruski vojnici držali su Černobil mjesec dana i smatra se da su većinu vremena djelovali u kontaminiranim područjima
Pogledaj originalni članak

Iznenadni zvučni signal mjerača radijacije ispunjava prostoriju u nuklearnoj elektrani u Černobilu dok ukrajinski vojnik u nju ulazi. Tamo su ruski vojnici živjeli, a razine radijacije su sada veće od normalne. U prostoriji nema vidljive prisutnosti izvora radioaktivnog materijala, ali ukrajinski dužnosnici kažu da dolazi od malih čestica i prašine koje su vojnici unijeli u zgradu.

- Otišli su u Crvenu šumu i donijeli radioaktivni materijal sa sobom na cipelama. Druga mjesta su u redu, ali radijacija se ovdje povećala, jer su ovdje živjeli - objašnjava vojnik Ihor Ugolkov za CNN koji je dobio ekskluzivni pristup elektrani po prvi put otkako je ponovno pod kontrolom Ukrajine. 

Dužnosnici u elektrani objašnjavaju da su razine unutar prostorija koje su koristili ruski vojnici samo malo iznad onoga što Svjetska nuklearna udruga opisuje kao prirodno zračenje. Jednokratni kontakt ne bi bio opasan, ali bi kontinuirano izlaganje predstavljalo opasnost po zdravlje.

Ukrajinski dužnosnici ponašanje ruskih vojnika opisuju kao opušteno i nemarno. Naime, područje oko Černobila, odnosno Crvena šuma, još uvijek je nuklearno najkontaminiranije područje na svijetu, s većinom radioaktivnih čestica prisutnih u tlu.

Ukrajinski dužnosnici objavili su snimku dronom na kojoj su, kako kažu, rovovi koje su iskopali ruski vojnici na tom posebno radioaktivno području. Na sigurnoj lokaciji, na rubovima tog područja, CNN je vidio rusku vojnu kutiju za obroke koja je pokazivala razine radijacije 50 puta iznad prirodnih vrijednosti.

Ruski vojnici držali su Černobil mjesec dana i smatra se da su većinu vremena djelovali u kontaminiranim područjima.

- To je stvarno ludo - rekao je ukrajinski ministar energetike German Galushchenko za CNN dodajući kako ne zna zašto su išli u Crvenu šumu. 

- Vojnici koji su otišli tamo, vratili su se ovamo i razina radijacije se povećala - kazao je. 

Iako Černobil nije aktivna elektrana, sarkofag iznad reaktora koji je eksplodirao prije gotovo 36 godina potrebno je održavati kako bi se izbjeglo daljnje curenje radijacije. Postoji i znatna količina potrošenog nuklearnog goriva o kojoj se treba brinuti. Ukrajinski ministar Galushchenko kaže da su se ruski vojnici ponašali neodgovorno u i oko ukrajinskih nuklearnih elektrana.

- Naše osoblje je bilo ovdje od prvog dana okupacije, a imali su mogućnost zamjene tek mjesec dana kasnije. Kada su ljudi fizički i moralno iscrpljeni, kada vam prijeti oružje i imate svakodnevni pritisak vojnika, to je stvarno jako težak posao - naveo je. 

Volodimir Falšovnik (64) voditelj je smjene u Černobilu. U elektranu se vratio 20. ožujka kada je ruska vojska dopustila umornom osoblju da se zamijeni s kolegama iz obližnjeg grada Slavutiča, gdje žive mnogi radnici elektrane. Kaže da je osoblje radilo pod ogromnim pritiskom, ne samo zbog onoga što se događalo u Černobilu, već i zbog vijesti koje su primali. Također, optužio je ruske vojnike da su opljačkali elektranu.

- Dali su nam osoblje iz Rosatoma da nas prati, a u njihovoj pratnji smo obilazili skladišta. Stalno su pljačkali ta skladišta - kazao je. 
Djelovanje u tim uvjetima bilo je intenzivno, ali ništa u usporedbi s onim što je izdržalo zaštitarsko osoblje.

Prema ukrajinskom ministru unutarnjih poslova, 169 vojnika ukrajinske Nacionalne garde, koji su čuvali postrojenje, bili su zatvoreni u podzemnom nuklearnom bunkeru tvornice, stisnuti u uskim prostorijama bez pristupa prirodnom svjetlu, svježem zraku ili komunikaciji s vanjskim svijetom.

- Ovdje su držani 30 dana bez dovoljno osvjetljenja i hrane. Nije im bilo dopušteno van. Posljednjeg dana odvedeni su odavde u nepoznatom pravcu - rekao je Denis Monastirskij.

Ministar kaže kako vjeruje da su muškarci odvedeni u Rusiju, preko Bjelorusije, kao ratni zarobljenici, ali ne zna sa sigurnošću.

- Danas, nažalost, ne znamo ništa o njihovoj sudbini - rekao je. 

VIDEO Stanovnici Donbasa bježe na sigurno dok se ruska raketiranja nastavljaju

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

PRESEDAN ZA SVJETSKU PRAVDU

Mrtvi civili u Buči nisu dokaz da je Putin ratni zločinac: Zašto je pravda za ratne strahote spora i gotovo nedostižna?

Da tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda izda uhidbeni nalog čak i protiv predsjednika ili državnog vrha jedne od svjetskih sila, iako znamo da bi bio mrtvo slovo na papiru, neprovediv s obzirom na političke, društvene i medijske okolnosti u Rusiji. Kakav bi to bio veliki iskorak za međunarodnu pravdu! Taj bi presedan bio jedan od kamena temeljaca međunarodne pravde. Kao što je bilo osnivanje ad hoc međunarodnih kaznenih sudova za područje bivše Jugoslavije 1992. i za Ruandu 1994

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

DU
Deleted user
21:20 09.04.2022.

Od kud potomci turskih i sovjetskih silovatelja na zapadnim portalim danas su dobili 2 cendviča. Ah da moraju da brane svoje oceve jer i oni danas prave zlocine po Ukrajni kao i njihovi potomci 90-tih po HR i BiH

Avatar ZigiMarley
ZigiMarley
19:47 09.04.2022.

Nisam shvatio članak, da li se to Ukrajinci odjednom brinu za Ruse, da se slučajno ne razbole zbog 'radijacije'? Bizarno. Vi djeco sigurno ne znate da Černobil nakon katastrofe nikad nije prestao raditi, zatvoren je zapravo tek 2000. godine. Ostali reaktori su radili cijelo vrijeme. Pa tko je upravljao s njima? Duhovi? Jesu li još živi? Da ne govorimo da stanovnici Hiroshime i Nagasakija nikad nisu odselili s tog područja, nego žive tamo do današnjeg dana. Uostalom, kao i stanovnici oko Fukushime. Imate neki zaključak ili ćete nastaviti meketati? :-)))

ST
Stav
18:24 09.04.2022.

Sto se tice poznavanja nuklearne tehnologije Rusi su strucnjaci a narodna poslovica kaze ne uci oca kako se prave djeca.