VRUĆINA

Požari i toplinski udari širom Europe

06.08.2003.
u 00:00
U Portugalu 11 osoba poginulo u požarima, koji bjesne i u Španjolskoj
Pogledaj originalni članak

PARIZ - Požari i vrućine nezabilježe posljednjih godina i dalje bjesne gotovo cijelom Europom. Najteže je u Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu, čije su vlade proglasile u ponedjeljak stanje nacionalne katastrofe. S najvećim požarima u posljednjem desetljeću bori se više od 3000 vatrogasaca i vojnika. Dosad je u Portugalu poginulo ukupno 11 ljudi. U požarima na francuskoj rivijeri prošloga je tjedna poginulo pet ljudi. U Španjolskoj se vatrogasci s požarima bore od četvrtka. Španjolske vlasti objavile su da je vrućina najteža od 1995. te da će potrajati cijeli ovaj tjedan. Zbog velikih vrućina preminulo je sedmero ljudi. Najviša temperatura, 47,7 stupnjeva Celzijevih, zabilježena je tijekom vikenda u zračnoj luci u Cordobi. Toplinski udar koji je pogodio Francusku prisilio je vlasti da zidove jednog nuklearnog reaktora pokušaju rashladiti polijevajući ga hladnom vodom, dok je u Britaniji prekinut promet na nekoliko željezničkih linija zbog straha od svijanja tračnica. Temperature u elektrani popele su se na 48 stupnjeva Celzijevih, samo dva stupnja niže od temperature na kojoj se elektrana mora isključiti. U većem dijelu Francuske nesnosne vrućine vladaju već tjednima.

Vrućine ne štede ni V. Britaniju, kao ni krajnji sjever Europe. Britanski meteorolozi idućih dana očekuju rušenje rekorda iz 1990. kada je temperatura dosegnula 37,1 stupanj Celzijev. Brojni požari haraju i Italijom.

Tijekom jutra izbio je velik požar na brdima iznad Genove. Vatrogasci su u ponedjeljak zaprimili 106 poziva zbog požara u južnoj pokrajini Kampaniji, središnjoj Toskani i rimskom Laciju. Požari bjesne i na sjeveru, u Liguriji, na granici s Francuskom, te u Venetu.

Vrućina nije pošteđena ni Finska. Ovogodišnji rekord iznosio je 33,3 stupnjeva Celzijevih, što je vrlo blizu rekordnih 35,8 stupnjeva Celzijevih zabilježenih 1914. godine. (H)

Pogledajte na vecernji.hr