uhićenja u bih

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir neće dati ostavku

Foto: Klix
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir neće dati ostavku
27.04.2013.
u 16:34
Budimir je kočnica uspostavi nove vlasti koju bi činili SDP, dva HDZ-a i medijski magnat Radončić. Ta parlamentarna većina neće ga moći smijeniti zbog raznih mogućnosti blokade Budimirovih saveznika. To može učiniti samo visoki predstavnik
Pogledaj originalni članak

Glavni državni tužitelj zatražio je danas od Suda BiH određivanje jednomjesečnog pritvora za predsjednika Federacija BiH Živka Budimira, koji je u petak uhićen zbog optužbi da je primao mito za pomilovanje većeg broja osuđenika, uključujući i osobe osuđene za trgovinu drogom.

Osim Budimira, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su i njegova savjetnika Petra Barišića te veći broj nižerangiranih dužnosnika i predstavnika bošnjačkih i hrvatskih braniteljskih udruga koji su navodno posredovali u podmićivanju predsjednika Federacije. Izvjesno je da će se Budimir, inače bivši general HV-a i HVO-a, na sudu morati braniti od vrlo teških optužbi.

Kaos u Federaciji

Budimirovi najbliži suradnici, uključujući i one koji su pristupili njegovoj nedavno osnovanoj Stranci pravde i poštenja (SPP), uvjereni su kako je riječ o politički montiranom slučaju jer je Budimir mjesecima glavna prepreka za rekonstrukciju izvršne vlasti u Federaciji. Istog su mišljenja i u SDA, stranci koja je zajedno s Budimirom spriječila sve dosadašnje pokušaje SDP-a, dvaju HDZ-a i SBB-a Fahrudina Radončića da smijene postojeću i imenuju novu entitetsku vladu koja bi odgovarala novoj parlamentarnoj većini.

Iako ga je imenovao Parlament FBiH, Budimir je koristio goleme predsjedničke ovlasti da spriječi novu parlamentarnu većinu u smjeni Vlade, koju čine SDP, SDA, Lijanovići i dojučerašnja Budimirova stranka – HSP. Ta Vlada već godinu dana vrlo teško funkcionira jer je SDP kao najveća stranka raskinuo savezništvo s ostale tri stranke i našao nove partnere u dva HDZ-a i SBB-u. U međuvremenu je i Budimir došao u sukob s čelništvom HSP-a i napustio tu stranku, ali je i dalje ostao ustrajan u sprječavanju rekonstrukcije vlasti.

Različiti pogledi triju naroda

Dok se čeka formalno podizanje optužnice i pokretanje sudskog procesa protiv Budimira, analiziraju se političke posljedice tog slučaja. Ustav FBiH propisuje dvije mogućnosti za opoziv predsjednika entiteta. Prva je da on sam podnese ostavku, u što malo tko vjeruje. Druga opcija je podnošenje parlamentarne inicijative za njegovo razrješenje.

Iz Parlamenta već dolaze najave da će takva inicijativa biti upućena prema Ustavnom sudu FBiH, koji je jedini ovlašten razriješiti predsjednika koji faktički nije u mogućnosti obavljati normalno svoju dužnost. U gornjem domu entitetskog parlamenta SDA ima mogućnost blokade svake odluke pa i inicijative za Budimirovo razrješenje. Moguće je da će iskoristiti tu opciju, jer sve dok je Budimir predsjednik, SDA će zadržati pozicije u entitetskoj vladi.

Apsurdnu situaciju u kojoj Federacijom upravlja predsjednik iz zatvora mogao bi razriješiti visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko. Njegove ovlasti su još uvijek takve da može nametnuti bilo koju odluku i smijeniti bilo kojeg dužnosnika. No, on je do sada odbijao reagirati iako je Federacija BiH već godinu dana u institucionalnoj krizi. Budimirovo uhićenje je, ipak, novi detalj, koji bi mogao Inzka prisiliti na djelovanje.

S Budimirom ili bez njega, Federacija i cijela država nalaze se u vrlo teškoj političkoj krizi. Čak i ako dođe do Budimirove smjene i rekonstrukcije federalne vlasti, mnogi će problemi ostati. Ni unutar parlamentarne većine u Federaciji, a samim tim ni na državnoj razini, ne postoji politička suglasnost o ustavnim promjenama koje su uvjet za dobivanje kandidacijskog statusa u EU.

Različiti su i pogledi triju naroda na budući ustroj zemlje, a uza sve to približava se početak predizborne kampanje za izbore 2014. godine. Zemlja ekonomski stagnira, strana ulaganja su svedena na minimum, a korupcija cvjeta, što potvrđuje i "slučaj Budimir" u koji je, prema do sada dostupnim informacijama, uključeno više od 20 osoba iz sustava vlasti i nevladinog sektora.

>>Iz samo sebi znanih razloga Budimir je pomilovao 36 ubojica

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.