ITALIJA - HRVATSKA

Predsjednik Italije G. Napolitano dolazi u službeni posjet Hrvatskoj

Predsjednik Italije G. Napolitano dolazi u službeni posjet Hrvatskoj
23.05.2011.
u 15:33
Talijanski predsjednik Napolitano primio je u Quirinalu izaslanstvo udruženja stranih novinara i dopisniku Večernjeg lista najavio svoj skori posjet Hrvatskoj
Pogledaj originalni članak

RIM – Idem u službeni posjet Hrvatskoj, kazao je predsjednik talijanske republike Giorgio Napolitano dopisniku Večernjeg lista danas u Quirinalu, sjedištu talijanskih predsjednika. Napolitano je danas primio izaslanstvo udruženja stranih novinara akreditiranih u Rimu (čuvena Stampa Estera), u povodu 150. obljetnice ujedinjenja Italije. Velika proslava 150. obljetnice ujedinjenja Italije održat će se u Rimu 2. lipnja, na dan talijanske republike, na koju su pozvani šefovi država Europske unije, nekih južnoameričkih država, SAD-a, Kine itd. Dolazak su najavili predsjednici više od 40 država. Bit će to najveći skup šefova država ikad održan u Italiji.

Poslije pozdravnih govora (predsjednika udruge Stampa Estere, njemačkog novinara Tobiasa Pillera) šef talijanske države zadržao se u kraćem razgovoru sa stranim novinarima.

Napolitano mi je kazao kako će prije ljetnog odmora doći u službeni posjet Hrvatskoj. Bit će to njegov prvi posjet Hrvatskoj od kada je (od svibnja 2006.) predsjednik republike. Ujedno uzvraća posjet bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Italiji u studenome 2009.

- Vi ste bili u Hrvatskoj, započeo sam pitanje i prije nego što sam dovršio, Napolitano je kazao: „Da, kao ministar unutarnjih poslova 1997. Tada je predsjednik Hrvatske bio Franjo Tuđman“.

- U ovogodišnjem Danu sjećanja (misli se na sjećanje na fojbe, kraške jame u koje su Titovi partizani potkraj Drugog svjetskog rata bacili mnogo Talijane, ali izraz „fojbe“ ne stoji u nazivu) vi ste poduprijeti prijedlog stvaranja Parka mira na prostoru od Kobarida do Trsta, gdje je u dva rata poginulo milijun Europljana.

„Da, radi se na tome. Osim Italije, Slovenije i Hrvatske projektu se priključuje i Austrija“, rekao je Napolitano i najavio da će se o tome razgovarati na margini sljedećeg sastanka šefova država Srednjoeuropske inicijative. No, projekt će se proširiti i na druge europske zemlje jer se želi stvoriti Europski park mira.

Strani su novinari kazali da danas u Italiji postoji veliki euroskepticizam, kakav nije bio prije, na što je Napolitano kazao da se u mnogim zemljama političari gotovo isključivo bave unutarnjim stvarima, što nije dobro. "Ne smije se zanemariti europsko zauzimanje, Europa mora biti svjetski igrač", rekao je Napolitano.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KU
kukuriku
17:52 23.05.2011.

eko,..Giorgio Napolitano je najvecí i najstyariji -komunista u Italiji..., ali ipak gre u Crikvu..., za razliku od nasíh \"antifasista\"-Boljsevika ..!!