Johann Georg Reißmüller

Preminuo bivši urednik FAZ-a: 'Bio je veliki čovjek i istinski prijatelj Hrvata'

Foto: Getty Images
Preminuo bivši urednik FAZ-a: 'Bio je veliki čovjek i istinski prijatelj Hrvata'
12.12.2018.
u 15:25
Hrvatski veleposlanik u Berlinu dr. Gordan Grlić Radman rekao je kako je Johann Georg Reißmüller svojim pisanjem ubrzao međunarodno priznanje Hrvatske
Pogledaj originalni članak

Johann Georg Reißmüller, bivši urednik i izdavač Frankfurter Allgemeine Zeitunga, preminuo je u 86. godini života u Frankfurtu, prenosi Fenix.

Reißmüller je od 1974. do 1999. godine bio izdavač FAZ-a, lista u kojem je pisao najčešće o političkim prilikama u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe u 20. stoljeću. Bio je veliki zagovornik međunarodnog priznanja Hrvatske i Slovenije, za što je u Zagrebu primio i počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta.

Johann Georg Reißmüller rođen je u češkom gradu Litomerice, a studirao je pravo i od 1961. počeo pisati u FAZ-u. Od 1967. do 1971. godine izvještavao je kao dopisnik iz Beograda, a poslije je bio odgovorni urednik za unutarnju politiku FAZ-a.

Hrvatski veleposlanik u Berlinu dr. Gordan Grlić Radman izrazio je sućut obitelji preminulog i u izjavi za Fenix kazao kako je Johann Georg Reißmüller svojim pisanjem ubrzao međunarodno priznanje Hrvatske te pomogao da njemačke i svjetska javnost spoznaju pravu istinu o stanju u bivšoj Jugoslaviji koju je Reißmüller nazivao “kazamatom naroda”.

- Umro je veliki čovjek koji je imao otvoreno uho i za nekadašnje političke emigrante, što je možda i pridonijelo tome da je postao istinski prijatelj Hrvata. Zahvalan sam mu što mi je 1981. dao medijski prostor u FAZ-u kako bi upozorio njemačku javnost na rad pseudoemigranata u službi UDB-e - poručio je dugogodišnji tajnik hrvatske emigrantske organizacije Ujedinjeni Hrvati Europe Ivan Lozo.

Ključne riječi
FAZ
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.