DRŽAVNOM INSPEKTORATU

Prijatelji životinja prijavili vlasnika tigra snimljenog na trajektu za Hvar: 'Apsurdno je što to nije zakonski regulirano'

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELLL
03.11.2021.
u 16:49
Velike zvijeri u Hrvatskoj, kao i velike mačke, divlje su životinje čije je potrebe nemoguće zadovoljiti u zatočeništvu, napisali su
Pogledaj originalni članak

Uzgajivača sibirskih tigrova iz Križevaca Zlatka Budina, javnosti ranije poznatijeg zbog prijevoza tigra na Jadroliniji do Hvara, ponovno je prijavila udruga Prijatelji životinja zbog 'dugodišnjeg nezakonitog držanja i uzgoja tigrova'. 

Podsjetimo, Budin je podigao veliku buru u javnosti sredinom srpnja nakon što je jedan od njegovih tigrova Simba snimljen na trajektu Jadrolinije koji je putovao do Hvara. Potom je na Hvaru bio kratko vrijeme kod ugostitelja Ivana Gospodnetića, nakon čega je Simba bio prebačen upravo kod Budina, o čemu smo više pisali ovdje

Tri mjeseca nakon, Prijatelji životinja ponovno su podnijeli prijavu Državnom inspektoratu, a cijelo njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

''Ponovno smo prijavili Državnom inspektoratu Zlatka Budina iz Križevaca zbog dugogodišnjeg nezakonitog držanja i uzgoja tigrova. Ujedno smo u komentarima na javnoj raspravi, koja se odnosi na plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu, istaknuli da stručnjaci za divlje životinje ističu neprihvatljivost držanja tigrova i sličnih divljih životinja u posjedu fizičkih osoba.

Apsurdno je što takvo držanje životinja u Hrvatskoj nije uopće zakonski regulirano, što je još jedan razlog zašto je nužno sljedeće godine pokrenuti izmjene Zakona o zaštiti životinja! 

Velike zvijeri u Hrvatskoj, kao i velike mačke, divlje su životinje čije je potrebe nemoguće zadovoljiti u zatočeništvu. Sve te vrste karakterizira potreba za životnim prostorom veličine do 3000 km², što se ne može osigurati u zatočeništvu gdje se npr. tigar drži u prostoru od samo 50 kvadrata. Zatočenje je za njih psihičko zlostavljanje i svi pokazuju vidljive znakove zoopsihoza!

One jednako pate i u zoološkim vrtovima i u tzv. privatnim kolekcijama, a svoju jadnu sudbinu dijele s mnogim drugim divljim životinjama. Hrvatska nema nikakvu zakonsku regulativu trgovine egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima. Zato sve molimo da na javnoj raspravi navedu potrebu uvođenja tzv. Pozitivne liste, odnosno popisa vrsta koje se mogu držati kao kućni ljubimci, a što je usvojilo već više europskih država kao najbolje rješenje u prevenciji strašnih posljedica trgovine tim vrstama.

Također, slobodno predložite i da se, osim medvjeda, Zakonom zabrani da privatne osobe drže u zatočeništvu i druge pripadnike reda zvijeri, kao što su vukovi, risovi, tigrovi i druge velike mačke'', napisali su na svom Facebooku. 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

HR
Hrabraja
17:53 03.11.2021.

cinkeri

DH
Dinko Horvat
19:29 03.11.2021.

Treba se borit za prava životinja protiv ljudi koji recimo šišaju pse, oblače im robu zbog hladnoće i na razne druge naćine ih muće. Ovaj tigar je jedan slučaj. Hajmo prijatelji životinja životine vad trebaju.

ZA
ZaBoljeSutra
16:57 03.11.2021.

svaka čast. i hvala vam dobri ljudi