Jadran na oprezu

Pripremite tople jakne i kišobrane. Vakula: Ono što slijedi moglo bi ući u povijest

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Bura u Splitu
Foto: DHMZ
Upozorenje
Foto: DHMZ
vrijeme
Foto: DHMZ
vrijeme
25.10.2018.
u 08:18
U petak i za vikend te početkom sljedećega tjedna na kopnu toplije, ali većinom i vjetrovitije, uz često umjeren,  jak južni i jugozapadni vjetar
Pogledaj originalni članak

I dok će nekima tijekom četvrtka smetati pun Mjesec, neki će sve više osjećati skoru promjenu vremena – zatopljenje i južinu, s kojom će doći i mjestimice obilnija kiša, osobito na Jadranu i područjima uz njega za vikend i u ponedjeljak, kada će biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Nevolje će mnogima na Jadranu dodatno prouzročiti i većinom jako, često i olujno jugo. I u sjevernijim će krajevima biti relativno vjetrovito, ali uz manje kiše, na istoku Hrvatske ponegdje do nedjelje vjerojatno nimalo. Premda će biti relativno toplo, ovise li vam aktivnosti sljedećih dana od vremena – u većini Hrvatske najbolje ih je obaviti u četvrtak i petak,.piše poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula za HRT.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će oblačnije tijekom dana kada bi se trebalo razvedriti pa će poslijepodne biti pretežno sunčano, uz uglavnom slab jugozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 3 do 7°C, a najviša 15 do 17°C.

U središnjoj Hrvatskoj sunčanije i malo toplije nego na istoku zemlje, ali malo hladnije nego u srijedu, kada je temperatura zraka u mnogim mjestima bila i viša od 20°C.

Foto: DHMZ
vrijeme

Slične temperature očekuju se i u Dalmaciji, gdje će također biti sunčano, većinom vedro, a bura ujutro mjestimice može imati i olujne udare, zatim još uglavnom slab jugozapadnjak i jugo.

Foto: DHMZ
vrijeme

U nastavku tjedna i početkom sljedećega na kopnu toplije, osobito ujutro, ali većinom i vjetrovitije, uz često umjeren, gdjekad i jak južni i jugozapadni vjetar, u nedjelju i ponedjeljak i jugoistočni. I kiša će biti sve češća i obilnija, u petak najprije u gorju, zatim i drugdje, osobito u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će na istoku do nedjelje većinom izostati.

Na Jadranu će biti još kišovitije, uz često obilne pljuskove praćene grmljavinom, osobito od subote do ponedjeljka, kada ponegdje može pasti i više od prosječne količine kiše za cijeli listopad, a ne smije se isključiti ni mogućnost novih rekorda. Osim kiše, poteškoće će mnogima stvarati i većinom jako, često i olujno jugo.

Foto: DHMZ
Upozorenje

Iznadprosječna toplina sljedećih dana dodatno će povećati u većini Hrvatske ionako relativno veliko odstupanje od prosječne temperature zraka dosadašnjeg dijela mjeseca pa će se ovaj listopad još više približiti najtoplijima u povijesti mjerenja, a ponegdje ih možda čak i nadmašiti.

DHMZ je na svojim stranicama objavio upozorenja za četvrtak. Unutrašnjost zemlje pod zelenim je upozorenjem (nema upozorenja), dok su Istra, Kvarner i cijela Dalmacija te jug zemlje pod žutim upozorenjem, što znači da se očekuje potencijalno opasno vrijeme. Također, mnogima bi probleme u četvrtak mogao raditi i pun mjesec

Pogledajte video: Priprema auta za zimu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DU
Deleted user
10:24 25.10.2018.

Majko božija koji naslov vi znate sročiti koda dolazi smak svijeta stvarno ste pismeni za poluditi

Avatar Tito Krmčina
Tito Krmčina
10:23 25.10.2018.

Di mogu nabavit pletene pape za Jajca ?

AV
avalon22
09:43 25.10.2018.

Što je pisac htio reci?!