zakon unije

Privremene granične kontrole u Schengenu ne dulje od 2 mjeseca

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Privremene granične kontrole u Schengenu ne dulje od 2 mjeseca
24.10.2015.
u 07:00
Prema schengenskim pravilima, privremene granične kontrole mogu se uspostaviti u kriznim situacijama
Pogledaj originalni članak

Privremeno uspostavljanje graničnih kontrola na granici Njemačke i Austrije u skladu je s pravilima schengenske zone, objavila je jučer Europska komisija nakon što je analizirala pravnu utemeljenost mjera koje je Njemačka uvela 13. rujna, a Austrija 16. rujna.

Prema schengenskim pravilima, privremene granične kontrole mogu se uspostaviti u kriznim situacijama, a upravljanje priljevom izbjeglica i migranata jedna je od takvih situacija, zaključila je EK. No takve privremene mjere mogu trajati najdulje dva mjeseca. To znači da bi Njemačka najkasnije 13. studenog morala ukinuti privremene granične kontrole.     

>> 'Nemoguće je otvoriti granicu s Hrvatskom, izbjeglice neka šalju natrag u Grčku'

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

BU
bubimima
17:25 24.10.2015.

Opet mudrost EU birokrata. I što nakon dva mjeseca? Migranti će neometano i nekontrolirano putovati do Njemačke, jednom kada uđu u Sloveniju? Ne mogu zamisliti tako nešto za Austriju i Njemačku. Bolje bi bilo EU birokratima da rješavaju migrantsku krizu nego što se bave apsudnostima.

Avatar Baroudeur
Baroudeur
18:08 24.10.2015.

Na kojoj planeti zive ti Eurobirokrati?

Avatar josipa1
josipa1
09:33 25.10.2015.

Zatvorit hitno SVE granice i vračat sve ove izbjeglice u sigurne muslimanske zemlje, mjesta ima dosta. Primjerice u Egipat, Jordan, Saudijsku arabiju i slično. Nek grade tamo svoje društvo!