ŠKOLSTVO

Probna državna matura u gimnazijama 2005.

09.02.2004.
u 00:00
Hrvatski model državne mature koristit će se i iskustvima iz susjedne Slovenije
Pogledaj originalni članak

Do kraja našeg mandata, prema mojoj procjeni, u sve škole uvest će se državna matura. Prvo će se uvesti u gimnazijama, koje su za to najspremnije, a onda i u ostalim školama, kazao nam je državni tajnik za srednje školstvo prof. Želimir Janjić. Malu rezervu, kaže, ima prema strukovnim školama, u kojima će možda malo kasniti.

Gimnazije prve na redu

No, eksperimentalno provođenje državne mature u gimnazijama najvjerojatnije će biti već na kraju sljedeće školske godine, odnosno u svibnju 2005. Vrijeme za pripremu i provedbu tog zahtjevnog projekta moći ćemo skratiti, kaže Janjić, i zbog korištenja tuđih iskustava, prije svega Slovenije, koja je s tim projektom krenula prije više od 10 godina, a implementacija državne mature u sve škole završena je 2002.

- Dvojbe više nema. Odluka je donesena, u državnu maturu se ide. Ne namjeravamo srljati, već je kvalitetno pripremiti i učiti na iskustvima drugih. Ne mislim da ćemo "prepisati" slovenski projekt, ali informirat ćemo se temeljito o njihovim "kritičnim točkama" kako bismo ih izbjegli i sve ubrzali - objašnjava Janjić dan nakon što je s kolegom državnim tajnikom za osnovne škole dr. Nevijem Šetićem i voditeljem projekta državne mature prof. dr. Petrom Bezinovićem posjetio slovenski Izpitni centar u Ljubljani.

Plan ovisi o proračunu

Tamo su vidjeli kako se jamči tajnost testova, kako je posao organiziran, kako radnici u tiskari rade pod kamerama... Državna matura i kod nas će se provoditi istoga dana u isto vrijeme u svim školama. Slovenski gimnazijalci državnu maturu polažu iz pet predmeta - materinjeg ili jezika nacionalne manjine, stranog jezika i matematike te dvaju predmeta prema vlastitu izboru. Kako će to biti kod nas, još nije definirano. Prema Janjićevim riječima, operativni plan tek se treba donijeti nakon usvajanja državnoga proračuna. Poštovat će se, ističe, riječ struke, a o projektu će se provesti široka rasprava i nastojati postići nacionalni konsenzus. Podsjeća, usto, da je projekt pripreme i provođenja državne mature radio prof. dr. Petar Bezinović sa suradnicima iz Instituta za društvena istraživanja te da su za pojedine faze određeni i rokovi, ali će neke, prema Janjićevu mišljenju, biti teško ispuniti.

Irena Kustura

Pogledajte na vecernji.hr