Čateks

Proceduralne pogreške uzele poslove vrijedne čak 10 mil. kuna

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
Proceduralne pogreške uzele poslove vrijedne čak 10 mil. kuna
28.03.2010.
u 13:20
Zagrebačka burza objavila je da je Čateks lanjsku godinu završio s gubitkom od 3,5 milijuna kuna, dok je 2008. završio u plusu sa 85.000 kuna
Pogledaj originalni članak

Još nemamo rezultate poslovanja za 2009. godinu, poručio je jučer preko tajnice direktor Čateksa Damir Vitez. I dok direktor još čeka rezultate, Zagrebačka burza objavila je da je ta tekstilna tvrtka poslovala sa 3,5 milijuna kuna gubitka, za razliku od 2008., koju je završila sa 85.000 kuna viška. Po tome izvješću, ukupni su prihodi iznosili 98,89 milijuna kuna i povećani su 3,7 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su povećani jedan posto, no povećani su i rashodi 7,6 posto, odnosno na 102,4 milijuna.

– Planirani poslovi vezani uz javne natječaje za odore MUP-a i HŽ-a otkazani su, zbog poništenja javnih natječaja. Čateks je time izgubio poslove vrijedne više od 10 milijuna kuna. Natječaji su poništeni zbog proceduralnih pogrešaka u pripremi. Pad izvoza koji je posljedica recesije što je zahvatila svjetsko gospodarstvo, te nerealizirani poslovi zbog poništenja natječaja, glavni su uzroci negativnog poslovanja za 2009. godinu – obrazložio je direktor Vitez u izvješću o poslovanju.

On, inače, redovito na internetskim stranicama tvrtke objavljuje kvartalna izvješća u kojima se, uz ostalo, vidi i kako broj radnika pada iz mjeseca u mjesec. Potkraj ožujka bilo ih je 412, a na kraju godine 385. Direktor je u listopadu najavio da na kraju 2009. očekuje oporavak proizvodnje na inozemnom tržištu i smanjenje negativnog rezultata u prvih devet mjeseci.

Kao najvažniji potez istaknuo je ugovor s tvrtkom Kroko International i MORH-om o izradi maskirne tkanine za vojne odore, koji bi Čateksu osigurao 'lakše disanje' sve do 2012. godine.

Direktor Čateksa ističe da je 2005. godina završena s gubitkom od 6,4 milijuna kuna, a od tada svake se godine poslovanje poboljšava. Radnici s kojima smo razgovarali kažu da su prosječne plaće 3.200 kuna neto, što je više od prosjeka u tekstilnoj industriji. Plaće su redovite i još nisu kasnile, kao ni božićnice, darovi za djecu i otpremnine. Porezi i doprinosi redovito se isplaćuju. U novu opremu uloženo je više od 15 milijuna kuna.

U medijima se nastavlja "rat" najvećeg dioničara MTČ Tvornice čarapa (33,7 posto) s malim dioničarima (30 posto). U Tvornici čarapa upozoravaju da su članovi sadašnje Uprave ujedno i članovi Nadzornog odbora, pa osobe koje upravljaju tvrtkom nadziru - same sebe. Mali dioničari čekaju kome će se prikloniti Hrvatski fond za privatizaciju, koji drži 30 posto dionica. Nakon ostavke dvojice članova NO-a iz redova HDZ-a, koji su taj potez obrazložili porazom stranke na lokalnim izborima, pa mjesta nakon što su odradili dobar posao u NO-u žele predati pobjednicima iz SDP-a, čeka se rasplet. Bez politike, očito, ništa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.