ZNA SE TKO JE PRVI ZARAŽEN

Jesu li ovo dokazi da je COVID 'pobjegao' iz laboratorija? Da smo znali, sve bi bilo drugačije

Foto: Thomas Peter/REUTERS
FILE PHOTO: WHO team visits Wuhan Institute of Virology
Foto: China Daily CDIC/REUTERS
FILE PHOTO: Medical workers in protective suits attend to novel coronavirus (COVID) patients at the intensive care unit (ICU) of a designated hospital in Wuhan, Hubei province, China
Foto: Stringer/REUTERS
FILE PHOTO: A worker in a protective suit is seen at the closed seafood market in Wuhan
15.06.2023.
u 18:17
Nije jasno tko je u američkoj vladi imao pristup podacima o bolesnim zaposlenicima WIV-a, koliko su dugo imali te podatke te zašto ih nisu objavili
Pogledaj originalni članak

Nakon godina službenih izjava koje govore suprotno, pojavili su se novi dokazi koji potvrđuju da je virus SARS-CoV-2 slučajno 'pobjegao' iz Instituta za virusologiju Wuhan (WIV). Prema više dužnosnika američke vlade, intervjuiranih u sklopu dugotrajne istrage portala Public and Racket, među prvim osobama zaraženim virusom bio je Ben Hu, istraživač koji je vodio WIV-ov program "pojačanja funkcije" na koronavirusima sličnim SARS-u, što povećava zaraznost virusa.

Izvori u američkoj vladi otkrili su da su tri osobe koje su prema svim saznanjima prve zaražene SARS-CoV-2 virusom Ben Hu, Yu Ping i Yan Zhu, članovi laboratorija u Wuhanu za koje se sumnja da su otkrili virus koji je uzrokovao pandemiju. Njih troje radili su na razvijanju bolesti slične COVIDu 19 u studenom 2019. Izvor poznat Public and Racketu kaže da je "100 posto siguran" da su te tri osobe zaposlenici WIV-a koji su razvili simptome konzistentne s COVIDom 19 u jesen 2019. godine.

Molekularna biologinja s američkog instituta MIT Alina Chan opisala je Bena Hua kao svog najboljeg učenika. "Izrađivao je himerne viruse slične SARS-u i testirao ih na humaniziranim miševima. Kada bih morala pogoditi tko bi se bavio riskantnim istraživanjem virusa i pri tome bio u najvećoj opasnosti da se slučajno zarazi, to bi bio on" navela je znanstvenica poznata i kao "kineska žena šišmiš".

POVEZANI ČLANCI:

U prosincu 2017. godine, dvije godine prije početka pandemije, kineska državna televizija objavila je video koji prikazuje Bena Hua kako promatra kolegu koji rukuje uzorcima, a na snimci je očito da niti jedan od njih ne koristi zaštitnu opremu. U istom prilogu može se vidjeti znanstvenike WIV-a kako love šišmiše s vrlo malo zaštitne opreme. Chan je komentirala kako bi za taj zadatak trebali imati odijela koja prekrivaju cijelo tijelo bez ikakvih pukotina kako bi bili sigurni od zaraze. "Istraživanja SARS-u sličnih virusa na WIV-u provođena su na preniskoj sigurnosnoj razini. Sada znamo da je virus sposoban pobjeći i iz bolje osiguranih laboratorija, ali i da može zaraziti u potpunosti cijepljene mlade znanstvenike" pojasnila je.

Nije jasno tko je u američkoj vladi imao pristup podacima o bolesnim zaposlenicima WIV-a, koliko su dugo imali te podatke te zašto ih nisu objavili. Chan je komentirala kako bi se defenzivnost očekivala od zemlje iz koje je pandemija krenula, no nije jasno zašto bi zemlja koja je primila virus zataškavala ključne dokaze

Pet dana prije nego je Joe Biden preuzeo ovalni ured, u siječnju 2021. godine, u SAD-u su objavljeni podaci koji su ukazivali na veliku vjerojatnost da je pandemija uzrokovana 'curenjem' virusa iz laboratorija. U veljači ove godine, direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je novinarima da ta agencija "već neko vrijeme" smatra da je najvjerojatniji izvor pandemije incident u laboratoriju u Wuhanu.

POVEZANI ČLANCI:

Potvrda da je virus COVIDa 19 potekao iz Wuhanskog instituta mogla bi imati značajne posljedice za istragu koja pokušava utvrditi motive za zataškivanje. "Da smo znali da se radi o laboratorijski pojačanom patogenu, mnogo je stvari koje smo mogli napraviti drugačije. Cijela bi pandemija drugačije izgledala" priznala je Chan.

Public and Racket navode da su prvi medij koji je otkrio imena bolesnih znanstvenika te ih smjestili u laboratorij koji je prikupljao i eksperimentirao s virusima sličnima SARS-u. Pišu kako bi sljedećeg tjedna trebali biti objavljeni klasificirani podaci američkih agencija koji bi mogli uključivati imena Wuhanskih znanstvenika.

VIDEO SDP želi podignuti spomenik za žrtve COVID-a, mjesto za sve koji su proživjeli patnju

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

OT
otrovnijezik
19:02 15.06.2023.

I to baš iz laba kojeg su financirali ameri.

RE
Refkomir
18:54 15.06.2023.

Ja jos ne mogu vjerovati kako sam necijepljen prezivio i cak se nisam niti jednom zarazio tom izmisljenom smijurijom, pardon, smrtonosnom bolescu.

Avatar Heisenberg
Heisenberg
19:49 15.06.2023.

I tako, ova namjerno izazvana plandemija će se još neko vrijeme žvakati po medijima i bit će pojeo vuk magare. Međunarodni farmaceutski karteli i vlade koje su zaradili enormni novac će ostati neokrznuti. Što je najstaršnije čovječanstvo je izgubilo povjerenje u medicinu, znanost i njene autoritete. Sjećate li se plaćenika Đikića koji je ljude skoro tjerao u konclogore na bockanje na mjesečnoj razini.