SPRIJEČEN NOVI COLUMBINE

Profesor matematike spriječio novi masakr u školi u Koloradu

Foto: Joe Amon/The Denver Post
Dr David Benke
Foto: ABC7/The Denver Channel
pogođeni učenici
24.02.2010.
u 17:57
U srednjoj školi Deer Creek u Littletonu, samo pet kilometara od škole Columbine u kojoj su prije 11 godina dvojica mladih revolveraša ubijala učenike, profesor je silom zaustavio poludjelog strijelca koji je ranio dvojicu učenika.
Pogledaj originalni članak

Iz zasad neutvrđenih razloga 32-godišnji bivši učenik škole Deer Creek u Littletonu u Coloradu Bruco Strongeagle Eastwood (nije ni u kakvu srodstvu s popularnim glumcem istog prezimena, već je porijeklom američki domorodac) u utorak poslijepodne oko 15 sati, baš kad nastava završava, počeo je na parkiralištu škole pucati po učenicima iz lovačke puške.

Parkiralište i obližnji pješački prijelaz kao dežurni nastavnik nadzirao je profesor matematike David Benke. Uspio je napasti sumanutog ubojicu i oteti mu oružje, a uz pomoć još jednog profesora Benke je strijelca svladao i predao policiji. Prije nego što ga je profesor uspio zaustaviti, Eastwood je pogodio dvoje učenika, Reagen Webber i Matta Thieua. Lakše ranjena Reagen je nakon obrade u bolnici poštena na kućnu njegu, a Matt je teže ranjen i zadržan je u bolnici u kritičnom stanju.

Učenici su bili oduševljeni brzom reakcijom svojeg profesora koja ih je spasila: skupina na Facebooku pod nazivom "Dr. David Benke – istinski junak" u srijedu ujutro imala je već 1000 članova. Benke, koji je prošao obuku za slučaj napada u školi po uzoru na zloglasni napadu u školi Columbine (samo pet kilometara udaljenoj od Deer Creeka), kaže da je uočio da napadač puca iz obrtno-čepne repetirke i shvatio da ga može zaskočiti prije nego što ubaci sljedeći metak u cijev:

- Nažalost, uspio je ispaliti još jedan metak prije nego što sam ga dograbio. Shvatio je da neće uspjeti ponovo repetirati oružje prije nego što ga dohvatim pa je bacio pušku i hrvali smo se dok ga nisam svladao.

Profesor kaže da je hrvajući se pitao Eastwooda zašto to čini, ali odgovor koji je dobio nije bio razumljiv. Bruco Eastwood nije maturirao i ima dugu povijest sukoba sa zakonom. Njegov otac War Eagle Eastwood rekao je da nema riječi kojima bi opravdao postupak svoga sina. Naglasio je da Bruco odavno "nije čist u glavi" i da je čuo razne glasove. Otac smatra da su ga ti glasovi u glavi naveli na tako sulud potez.

Dr. David Benke, bivši košarkaš visok 1,95 metara, koji u školi predaje matematiku i trenira mlade atletičare, otac troje djece, dobio je za svoju hrabrost posebnu pohvalu Jeffa Minkea, šerifa okruga Jefferson:

- Vjerujte mi, on je zaustavio nešto što je moglo postati znatno tragičnije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OB
-obrisani-
20:25 24.02.2010.

only in USA

SI
Sinatra
20:14 24.02.2010.

taj bi profesor u Hrvatskoj završio pred sudcem za prekršaje zbig remečenja javnog reda i mira.

OB
-obrisani-
20:26 24.02.2010.

američka posla...