PRVA U 40 GODINA Zadnja pandemija, hongkonška gripa, ubila je oko milijun ljudi

Proglašena svjetska pandemija svinjske gripe, potvrdilo i hrvatsko Ministarstvo zdravstva

11.06.2009.
u 17:21
Pogledaj originalni članak

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je na hitnom sastanku globalnu pandemiju gripe A, koja je poznatija kao svinjska gripa, povisivši stupanj pripravnosti na šest. Ova odluka znači da se virus svinjske gripe širi u najmanje dvije regije na svijetu.
Ovo je prva pandemija u posljednjih 40 godina.

Nakon što je to učinio WHO, i hrvatsko Ministarstvo zdravstva proglasilo je pandemiju.

Proglašavanje pandemije ne znači da je sve više oboljelih ili mrtvih.

Šesti stupanj pripravnosti trebao bi značiti, objasnila je Margaret Chan iz Svjetske zdravstvene organizacije, da zemlje moraju upregnuti sve snage da bi umanjile štetu koju nanosi virus gripe. Iako to ne znači puno za zemlje u kojima je virus već rasprostranjen, trebalo bi potaknuti one zemlje u kojima se virus još nije pojavio da se pripreme za njega na pravi način.

- Virus se ne može zaustaviti. Savjetujem svima da budu na oprezu i da se pripreme za dolazak gripe u njihovu zemlju - rekla je Chan.

Interaktivnu kartu sa slučajevima svinjske gripe proučite ovdje.

Virus gripe H1N1 pojavio se prvi put u Meksiku u travnju, a otad se proširio u 74 zemlje. Prema službenim podacima zabilježeno je 28.000 slučajeva oboljelih od svinjske gripe diljem svijeta, a 141 osoba preminula je od posljedica bolesti.

Sve više slučajeva javlja se u Velikoj Britaniji, Australiji, Japanu i Čileu. U Hong Kongu zatvorit će se sve škole i vrtići nakon 12 slučajeva zabilježenih među tim uzrastom u posljednja dva tjedna.

Posljednja pandemija, inače, potekla je upravo iz tih krajeva. Godine 1968. hongkonška gripa ubila je oko milijun ljudi. (NaM)

Pogledajte na vecernji.hr