Matijašević

Proizvodnja je jedini lijek za uništenu hrvatsku ekonomiju

Foto: Marko PrpićPixsell
Proizvodnja je jedini lijek za uništenu hrvatsku ekonomiju
02.06.2011.
u 15:46
Matijašević se ne slaže se s onima koji kažu da izborno vrijeme nije pogodno za promjene, a koje su nužne u vrijeme pada gospodarskih aktivnosti osobito u brodogradnji i građevinarstvu
Pogledaj originalni članak

Ulaganje u proizvodnju jedini je lijek za uništenu ekonomiju, kazao je danas u Rijeci Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata napominjući da i dalje nema naznaka da se u tom pravcu želi ići. U društvu smo s Grčkom, Španjolskom i Portugalom što dokazuje da globalni trend nije bio uzrok rasapa, već posljedica promašenih politika, još je uvijek naglasak na uvozu i pogodovanju uvoznim lobijima, javni je sektor predimenzioniran, stvorili smo kastu ljudi koji su glasačka mašina, kazao je Matijašević napominjući da valja izvući pouku i zbiljski se okrenuti ulaganjima i privlačenju ulaganja u proizvodne djelatnosti. Matijašević ističe da upravo brodogradnja kao najvažnija industrijska grana zaslužuje više pažnje u ovim prijelomnim trenucima.

– Brodogradilišta 3. maj, Kraljevica i Trogir predugo čekaju odgovor na dostavljene poslovne planove što ih onemogućava u normalnom poslovanju. Ni četiri mjeseca nakon posjeta Vladina izaslanstva Brodosplitu i danih obećanja o gradnji četiri plus jednog broda za potrebe Hrvatske ratne mornarice u domaćim brodogradilištima, MORH još uvijek nije ništa konkretno poduzeo. Tražimo hitno raspisivanje natječaja – kazao je Matijašević. Napomenuo je da su moguća poskupljenja trajektnog prijevoza zapravo rezultat neadekvatne domaće trajektne flote pa preporučuje njezino osvježavanje i gradnju na domaćim navozima. Isto je i s ribarskom flotom, kaže Matijašević, kojoj je nužna obnova u hrvatskim brodogradilištima da bi mogla konkurirati ostalima. Podsjetio je na inicijativu HUS-a za promjenama u sustavu PDV-a ponajprije uvođenjem privilegiranih stopa za turizam i ugostiteljstvo te upozorio na značaj sprege turizma i ugostiteljstva s domaćom poljoprivredno-prehrambenom industrijom, koju, kaže Matijašević, nedovoljno potiču kreatori ekonomske politike. Građevinarstvo Matijašević drži najpogođenijom gospodarskom granom, a rješenje za spas vidi u ulaganjima u infrastrukturne projekte koja su nam nužna. Predsjednik HUS-a upozorava na nužnost hitne promjene ponašanja, ne slaže se s nekima koji kažu da izborno vrijeme nije pogodno za promjene, koje su nužne u vrijeme pada gospodarskih aktivnosti, osobito u brodogradnji i građevinarstvu, te dodaje da je u Hrvatskoj uvijek vrijeme nekih izbora. Dotakao se i bankarskog sustava. Dok sve više naših građana pada u dužničko ropstvo zbog kredita koji imaju protuustavnu valutnu klauzulu u “švicarcima”, Mađarska je nedavno postigla dogovor s bankama o zamrzavanju tečaja franka za korisnike kredita na rok od tri godine, ističe Matijašević.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.