GOSPODARENJE OTPADOM

Projekt vrijedan 250 tisuća eura: Šest vrtića dobiva uređaj za sprječavanje otpada od hrane

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Projekt vrijedan 250 tisuća eura: Šest vrtića dobiva uređaj za sprječavanje otpada od hrane
27.09.2024.
u 12:48
Ravnateljica solinskog Dječjeg vrtića Cvrčak Anđela Biuk navela je da će novi uređaj biti namijenjen za njihovu centralnu kuhinju, koja dnevno sprema više od 600 obroka
Pogledaj originalni članak

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković dodijelila je u petak ugovore za sufinanciranje nabave uređaja za sprječavanje nastanka biootpada (otpada od hrane) u dječjim vrtićima, potpisano je šest ugovora za četiri splitska i po jedan triljski i solinski vrtić.

Vrtići će dobiti uređaje za odvojeno prikupljanje otpada, vrijednost projekta za Splitsko-dalmatinsku županiju iznosi 250.000 eura, a potpora putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 90.000 eura.

"Ovo je natječaj na koji se prijavilo 40 dječjih vrtića diljem Hrvatske, izabrano je prvih 15 vrtića, od kojih je šest s područja Splitsko-dalmatinske županije", kazala je Vučković.

Direktor Fonda Luka Balen rekao je kako je to samo jedan u nizu poziva koje Fond zajedno s resornim ministarstvom provodi na temu gospodarenja otpadom. Imali su pozive i za odvojeno prikupljanje otpada od hrane u hotelima, a trenutno se provodi u zatvorskom sustavu tako da su do sada sklopili stotinjak ugovora, uključujući bolnice i javne ustanove.

VEZANI ČLANCI: 

"Uređaji su kontejneri u kojima se odvojeno prikuplja otpad, koji se zatim zbrinjava sukladno proceduri. U tijeku je natječaj vrijedan 59 milijuna eura iz MPO europskih sredstava za sprječavanje nastanka i zbrinjavanje biootpada i glomaznog otpada za trgovačka društva i lokalnu upravu i samoupravu. To je mali kotačić u cijelom procesu zbrinjavanja otpada", kaže Balen.

Ravnateljica solinskog Dječjeg vrtića Cvrčak Anđela Biuk navela je da će novi uređaj biti namijenjen za njihovu centralnu kuhinju, koja dnevno sprema više od 600 obroka. S obzirom na broj obroka tamo ima puno biootpada, pa će im novim uređaj puno značiti.

Napomenula je da su djeca aktivno uključena u sve njihove projekte, posebno ekološke. Fond je dječjim vrtićima sufinancirao nabavu uređaja do maksimalnog iznosa od 20.000 eura. Javni poziv bio je objavljen 17. svibnja, a zbog iskorištenosti sredstava je zatvoren 12. lipnja.

VIDEO: Uragan Helena pogodio Floridu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.