TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

'Zagreb razmatra uvođenje centara za hlađenje'

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević i suradnici održali konferenciju za medije
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
26.09.2024.
u 17:26

Gradonačelnik Tomislav Tomašević o zelenoj tranziciji Zagreba i mjerama koje će poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena Klimatski razred se promijenio – u Zagrebu je klima slična mediteranskoj, a Medvednica ima klimu kakvu je prije imao Zagreb

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u intervjuu Poslovnom dnevniku o klimatskim promjenama i Pariškoj deklaraciji koju je usvojio i Zagreb govorio je o mjerama koje će poduzeti, utjecaju klimatskih promjena na društvo, financiranju zelene tranzicije i uključivanju građana u te procese.

– Pristup provedbi društveno pravedne energetske tranzicije i prilagodbi na učinke klimatskih promjena mora biti sustavan. Grad Zagreb već je započeo s institucionalizacijom integracije društvene pravednost u procese planiranja, a najvažniji je svakako proces participativnog prostornog planiranja. Građanima će se omogućiti aktivno sudjelovanje u donošenju odluka koje će na njih direktno utjecati. Osim edukacije građana, Grad će ulagati i u edukaciju zaposlenika kako bi razumjeli principe društvene pravednosti i svoju ulogu u kontekstu klimatske tranzicije. Za budućnost se, s obzirom na to da su toplinski valovi uz ekstremne vremenske događaje najveća prijetnja što se tiče promjene klime u Gradu Zagrebu, razmatra uvođenje centara za hlađenje tijekom toplinskih valova i osiguravanje zdravstvenih ustanova u slučaju nestanka struje – poručio je Tomašević.

Na pitanje kakvu će po njemu ulogu Zagreb imati na globalnoj razini u borbi protiv klimatskih promjena rekao je da se Zagreb nalazi u dijelu Europe gdje se učinci klimatskih promjena najviše manifestiraju, u Mediteranskom bazenu koji se zagrijava i do 20 posto brže od ostatka planeta.

– Javnosti je vjerojatno nepoznata činjenica da se klimatski razred grada Zagreba promijenio i da on sada ima klimu koja je sličnija mediteranskoj, a Medvednica ima klimu kakvu je nekada imao Zagreb. Ta činjenica je zastrašujuća i uvelike trasira naš rad i mjere koje moramo poduzeti kako bismo osigurali normalno funkcioniranje Grada, sada i u budućnosti jer projekcije klimatskih promjena daju naznaku da će uvjeti biti sve gori. To je dobrim dijelom i odgovor na pitanje o ulozi Grada Zagreba na globalnoj razini i kako on može poslužiti kao primjer drugim gradovima. Kada govorimo o klimatskim promjenama, Grad Zagreb ostvario je velike iskorake i brojni gradovi u regiji i na razini EU sada uče od nas. Kao primjer bih istaknuo integrirano energetsko i klimatsko planiranje koje u fokus prostornog planiranja dovodi upravo energetsku tranziciju i prilagodbu na klimatske promjene, što smo u dobroj mjeri implementirali u novi GUP. Zagreb ima i energetski atlas, moćan digitalni alat za praćenje potrošnje energenata, koji trenutačno kroz niz projekata EU podižemo na novu razinu kako bi adresirao i planiranje i praćenje mjera prilagodbe na klimatske promjene, ponajprije zelene infrastrukture – rekao je Tomašević. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Novi iPhone stigao u Hrvatsku: Cijena za mnoge nedostižna, bili smo na prezentaciji

Komentara 1

BA
Blokirani admin
22:56 26.09.2024.

Centar za hlađenje ce svecano biti otvoren za Bozic , za to ce biti iskoristeni tramvaji bez grijanja a za uskrs nagodinu se obecava centar za grijanje , u istim tramvajima bez klime , ovo ni Grunf iz Alan Forda nije izjavio , Senf je najnesposobniji gradonacelnim ikad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije