Bjelovarsko-bilogors

Projektom Čaša mlijeka - žlica meda" još ne teku med i mlijeko

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Projektom Čaša mlijeka - žlica meda" još ne teku med i mlijeko
30.01.2012.
u 12:51

Iako najavljena od početka, u projektu opskrba mlijekom još nije zaživjela, pa nijedna škola još nema mljekomat
Pogledaj originalni članak

Ulaganje u zdravlje vrtićanaca i osnovaca najbolji je zalog budućnosti - logika je kojom su se vodili čelnici bjelovarske županije kada su u prosincu 2010. godine po uzoru na varaždinsku županiju pokrenuli projekt "Čaša mlijeka -žlica meda".

Poticati od malih nogu

Projekt je zamišljen s osnovnim ciljem da se utječe na prehrambene navike djece, ili točnije da ih se potakne da već od malih nogu steknu naviku konzumiranja zdravih namirnica, što svakako zaslužuje pohvale. U projekt je uključeno oko 7000 djece s područja čitave županije a ovog petka na sajamskom prostoru u Gudovcu upriličeno je drugo darivanje škola i vrtića. Naime, županija je i ove godine osiguravajući u proračunu 200.000 kuna omogučila nabavu dvije i pol tone meda koji je uz prigodan program podijeljen predstavnicima škola i vrtića. Uz pozitivne učinke kod djece, projekt je od koristi i za pčelare kojima se na ovaj način osigurava siguran plasman. No izravnim koristima tu još nije kraj, jer se na ovaj način promovira i robna marka "Slatka nit", brendirani bagremov med s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, čime se ovdašnjim pčelarima olakšava put do prepoznatljivosti i pozicijena na tržištu.

Stižu mljekomati?

No uz sve pohvale, projekt i danas zapravo nije cjelovit. Naime, iako se to čak i u nazivu spominje "čaša mlijeka" još uvijek njega nije uključena. -Što se tiče mlijeka, radimo na tome da se u škole postave mljekomati kako bi ga djeca tijekom odmora mogla konzumirati - kazala je Dominka Pretula, županijska pročelnica za poljoprivredu dodajući da će se nastojati da mljekomati u svim školama zažive istovremeno. Nažalost slična obećanja čula su se i prošle godine kada se tvrdilo da je za uključivanje mlijeka potrebno duže vremena jer su kriteriji za njegovo stavljanje u promet puno strožiji. Za nadati se da ista obećanja djeca ipak neće slušati i iduće godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PO
pobjednik
17:04 30.01.2012.

Projekt Čaša mlijeka žlica meda pokrenula je mjesna organizacija SDPa Narta davne 2001 god. u područnoj školi Narta akcija je trajala od 8.3-15.32001. god.što je pokazalo veliko zanimanje kako samih učenika tako i roditelja. Tadašnje županijsko vodstvo nije podržalo ovakav projekt. A danas se uzdižu u nebesa sa ovim projektom Koji nije Županijski Već Članova SDPa Narta.