VAFI VARAŽDIN

Proputovali su pola svijeta kako bi u Varaždinu vidjeli svoj film

Foto: ''
Proputovali su pola svijeta kako bi u Varaždinu vidjeli svoj film
27.04.2013.
u 13:12
Na projekcijama animiranih filmova u Kinu Galerija ovih se dana traži se mjesto više. Vafi završava sutra dodjelom nagrada
Pogledaj originalni članak

Ovih dana Varaždin se pretvorio u pravu malu šarenu svjetsku festivalsku pozornicu koju su došli posjetiti mali kreativci iz cijelog svijeta. U Varaždin ih je naravno privukao Internacionalni festival animiranog filma, VAFI, koji se u Varaždinu održava po četvrti puta, a otvoren je u petak. Projekcije filmova održavaju se u Kinu Galerija u kojem se ovih dana traži "mjesto više". U filmovima i bogatom popratnom programu osim "lokalaca" uživa i dvoje malih animatora iz Tajvana. Wen-Chin Chen (12) i njezin vršnjak Tzu-Heng Wengom, prvi put su u Varaždinu.

Sviđa im se Varaždin

- Za nas je ogromna stvar biti ovdje i pokazati naš film u kinu. Pogotovo zato jer se radi o našoj provinciji Kinmen Quemay – naime u filmu prikazujemo jato kineskih dupina koji žive u oceanu i bore se protiv zagađenja – ispričala nam je Chen. Kaže da se u Varaždinu osjeća odlično.

Na VAFI-ju se dobro osjeća i Belgijanka Geertrui de Vijlder (16) koja se natječe sa svojim filmom "Super pas".

- Sviđaju mi se filmovi, ali i druženje s mladim animatorima – rekla nam je. Prijatelje je možda našla u ekipi iz Izraela. Iz Jeruzalema je stigao tročlani tim, Zalman (15), Boris (14) i Aaron (11). I dok je Zalmanu ovo već drugi nastup na VAFI-ju, 11-godišnji Aaron, s mentorom Maxom Epsteinom, jako je ponosan što su ušli u konkurenciju.

- Mi smo jedini studio u Izraelu koji se bavi edukacijom mladih animatora, a osnovani smo tek prije tri godine pa nam je VAFI potvrda da dobro radimo – objasnio je mentor Epstein.

A najbolji su...

Podsjetimo, na VAFI se ove godine prijavio rekordan broj animatora sa svojim filmovima. Čak 229 animatora iz 26 zemalja borilo se da uđe u konkurenciju u koju je ušlo 103 filma. Koji će biti najbolji u svojim kategorijama te primiti statuu VAFI odlučit će predsjednik ASIFE (Međunarodna asocijacija animiranog filma Afrike i arapskog svijeta) Mohamed Ghazala, uz pomoć zagrebačkog ilustratora i animatora Zdenka Bašića te njegovog bosanskog kolege Berina Tuzlića.

- VAFI je jedinstven festival jer se ocjenjuje rad djece i mladih, a ne profesionalaca što čini zadaću izbora najboljih vrlo teškom. No, očekujem fascinatnu i jedinstvenu umjetnost – komentirao je Ghazala.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada bit će u nedjelju u 12 sati u Palači Herzer.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.