proslava oluje

Karamarko i vrh HDZ-a neće doći na mimohod u Zagreb

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Tomislav Karamarko
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
04.08.2014., Knin - Povodom svecanog obiljezavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 19. obljetnice VRO Oluja odusevljenje kao i svake godine izazvale su zastave svih ratnih postrojbi. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
23.04.2015.
u 07:00

U HDZ-u smatraju da "Milanović samo želi izbjeći kninski trg i zvižduke"
Pogledaj originalni članak

Iako i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao i generali, ali i Vlada, uz proslavu u Kninu, zagovaraju i vojni mimohod u Zagrebu za 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluje (spore se oko datuma), šef HDZ-a Tomislav Karamarko ostaje nepokolebljiv u stavu da Oluju treba slaviti isključivo u Kninu. Potvrdio nam je to jučer izvor iz vrha HDZ-a i prenio da se Karamarko, kao i vodstvo HDZ-a, neće pojaviti na mimohodu u Zagrebu.

'Nije vrijeme za trošenje'

Šef HDZ-a, nastavio je naš izvor, poštuje i volju predsjednice i generala, a mediji su prenosili da je za mimohod i general Ante Gotovina, ali ostaje pri svom stavu da naprosto nije trenutak da se novac troši i na vojni mimohod pa i unatoč tome što je okrugla obljetnica Oluje. Karamarko, tvrdi naš sugovornik, s predsjednicom nije ni razgovarao o proslavi obljetnice te vojno-redarstvene akcije.

– Iako četiri do pet milijuna kuna nije neki novac, to opet je novac i može se i bolje potrošiti. Uostalom, u vojsku se nije ulagalo i nema razloga za vojne parade. Poanta svega je da Milanović želi izbjeći kninski trg i zvižduke. Namjera mu je odraditi protokol na kninskoj tvrđavi i zbrisati u Zagreb – prenosi nam izvor iz vrha HDZ-a. Karamarko zna, kaže naš sugovornik, da su i veterani za proslavu Oluje u Kninu, a HDZ će biti "ondje gdje to žele branitelji i narod".

– Hrvatska je u tako očajnoj situaciji i možda bi se tek 25. obljetnica Oluje mogla slaviti i vojnim mimohodom, ali pod uvjetom da Kukuriku ode s vlasti i da HDZ oporavi gospodarstvo – optimistični su ali i ironični u HDZ-u. Na opasku da će se vrh HDZ-a braniti od optužbi da potiče podjele, budući da se ne namjeravaju pojaviti na mimohodu u Zagrebu, izvor iz vrha te stranke odgovara da je podjelu napravio onaj tko je predložio proslavu u Zagrebu.

Predsjednica s Vladom

Proslava obljetnice Oluje prometnula se u prvorazredno političko pitanje i događa se situacija u kojoj šef HDZ-a Karamarko i predsjednica Grabar-Kitarović, koja je bila kandidatkinja te stranke, nisu na istim pozicijama. I predsjednica, naime, zagovara da se Oluja obilježi i mimohodom u Zagrebu, jedino što ona, za razliku od Vlade, želi da to bude 4. kolovoza, a središnja proslava 5. kolovoza u Kninu. Milanović pak zagovara da se i mimohod i proslava u Kninu odrade istog datuma – 5. kolovoza. Iz vrha HDZ-a pak poručuju da Milanoviću neće pomoći ni da ga Gotovina na mimohodu drži za ruku. No bit će zanimljiva situacija, jer kako sada stvari stoje, predsjednica će na mimohodu biti s Vladom, a vrh njene bivše stranke ostat će u Kninu. Možda iz toga izvuče i korist jer će se, barem formalno, distancirati od HDZ-a budući da je stalno pod optužbama da vodi kampanju toj stranci...

>> Sitnohrvatstvo i ne slavi Oluju i svejedno mu je gdje je proslava

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 168

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
08:40 23.04.2015.

Zna se gdje se slavi Oluja i to se ne smije mijenjati... A ovi famozni visoko pozicionirani izvori me uvijek nasmiju... Nekad ste bili ozbiljan medij, a sad sličite Jutarnjem listu...

BA
balic
08:23 23.04.2015.

imalinade------------- Tko je djelio tko je govorio il mi il oni ,tko djeli??? Da je HDZ na vlasti okrenili bi plocu jer vi uvijek naopako pilite. Izbori ce sve reci ma koliko se vi pjenili nece vam pomoci.

VV
Vrazje Vjestice
08:51 23.04.2015.

a ti već znaš da će biti hukanja, zvižduka i galame? zanimljivo.