Vojni rok

Protiv profesionalne vojske 58 posto Austrijanaca

Foto: MORH
Protiv profesionalne vojske 58 posto Austrijanaca
25.10.2012.
u 13:28
– Nema razloga za uznemirenje, uvjeren sam da mi imamo bolje argumente. Mi ćemo nastaviti s informiranjem – rekao je ministar obrane, socijaldemokrat Norbert Darabos čija stranka želi vojni rok zamijeniti profesionalnom vojskom
Pogledaj originalni članak

BEČ – Pedeset i osam posto austrijskih državljana protivi  se profesionalizaciji vojske i ukidanju obveze služenja vojnog roka, a 42 posto je za potpunu profesionalizaciju oružanih snaga, rezultati su ispitivanja javnog mišljenja koje je u četvrtak, uoči 26. listopada, Nacionalnog praznika Republike Austrije, objavio institut Gallup.

– Nema razloga za uznemirenost, uvjeren sam da mi imamo bolje argumente. Mi ćemo nastaviti s informiranjem – rekao je ministar obrane, socijaldemokrat Norbert Darabos čija stranka želi vojni rok zamijeniti profesionalnom vojskom.

Rasprave o ukidanju vojnog roka u Austriju traju već mjesecima. Kako u vladi nema konsenzusa o tome, vladajuća "velika“ koalicija socijaldemokrata (SPÖ) na čelu sa saveznim kancelarom Wernerom Faymannom i pučana (ÖVP) potkancelara i ministra europskih i međunarodnih poslova Michaela Spindeleggera nakon dugih i žestokih svađa uspjela se usuglasiti i pristati na raspisivanje referenduma. Na njemu će Austrijanci, kao rijetki u Europi koji još imaju obavezu služenja vojnog roka, odlučivati u siječnju 2013. godine.

SPÖ je za ukidanje vojnog roka i uvođenje profesionalne vojske. ÖVP se tome protivi i želi dosadašnji sustav oružanih snaga sačuvati i modernizirati.

Trenutačno svi muškarci u Austriji do 35 godina moraju odslužiti šestomjesečni vojni rok. Riječ je o 30 tisuća Austrijanaca godišnje.

Austrijski politolog Peter Filzmair ocjenjuje da bi odaziv birača na referendum mogao odlučivati o sudbini služenja vojnog roka.

– Do 20. siječnja je odlučujuće koliko će novca SPÖ i ÖVP te ostale političke stranke uložiti u svoju kampanju – rekao je Fitzmair za austrijski radio i televiziju ORF.

Do tada je to dobra tema za međustranačka prepucavanja i predizborno testiranje raspoloženja biračkog tijela.

Analitičari napominju da bi narodna volja iskazana na siječanjskom referendumu mogla imati odraza i na austrijske parlamentarne izbore, zakazane u jesen sljedeće godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

CV
crna vrana
13:50 25.10.2012.

Austrija je formalno vojno neutralna država. Kao i Švicarska. Prema tim dvjema državama nitko od njihovih susjeda nema prema njima nikakvih teritorijalnih aspiracija. Svejedno obje zemlje ne zanemaruju svoje obrambene i sigurnosne sposobnosti. Švicarska tako razvija ogromnu pričuvu koji svake godine kondicionira na brojnim vježbama. Austrija ne odustaje od služenja vojnog roka, koji nije samo puki hir, jer oni mogu financijski održavati profesionalnu vojsku, puno komotnije nego neki njihovi istočni i južni susjedi. Zašto je tome tako ? Služenje vojnog roka ili sudjelovanje u vježbama pričuve razvija ,osim vojnih sposobnosti i znanja pojedinca, prvenstveno kolektivni domoljubni duh. U hrvatskoj je ta priča , zbog ulaska u NATO u potpunosti zanemarena i zaboravljena. Možda je to nekome i bio cilj.

Avatar ljutkoris
ljutkoris
14:27 25.10.2012.

Ma hoče stvoriti novu Austro-Ugarsku.

M3
Miške 3
07:09 26.10.2012.

Ministar Daraboš je Gradiščanski Hrvat. Preuzima loše stvari od Hrvatske.