Juha od rajčice s prosom, pileća prsa s nadjevom od špinata, pire od krumpira, mrkva i zelena salata. Obrok je to koji se poslužuje u Županijskoj bolnici Čakovec, koja je prva u Hrvatskoj ušla u sustav certificiranja vezanog za standard zdravih obroka, tzv. Healthy Meal Standard, što bi trebalo poboljšati kvalitetu prehrane pacijenata. Radi se o međunarodnom sustavu upravljanja kategorijama prehrane koji osigurava ustanovama u obrazovanju, zdravstvu, socijalnim ustanovama, aviokompanijama i drugima da ponude hranu za posebne prehrambene potrebe u sigurnom i pouzdanom okružju za korisnika.
U ŽB Čakovec za početak je, kako je rečeno jučer na predstavljanju, uveden na Odjelu ginekologije i rodilišta, a obuhvaćeno je više od tisuću pacijentica. Jedan je od obroka i bistra juha s povrćem i ribanom kašom, rižoto od plodova mora i zelena salata sa suncokretovim sjemenkama. Među obrocima je i onaj koji se sastoji od krem juhe od bundeve, purećih roladica s kroketima od prosa i batatom, zelena salata s ribanom jabukom, mrkvom i bučinim sjemenkama ili pak varivo od graška s noklicama od griza, dvije šnite raženog kruha i kolač od rogača.
– Pozitivni su odjeci pacijentica Odjela ginekologije i rodilišta, a prilagodba je uspješno provedena i u našoj kuhinji uz edukaciju kuhara Zorana Delića. Želja nam je ovaj standard proširiti na sve bolničke odjele – rekao je ravnatelj Igor Šegović.
VEZANI ČLANCI:
Na radionicama se učilo raditi i s parno-konvekcijskim pećnicama. Nutricionistica Dijana Gluhak Spajić iz tvrtke Red Fork istaknula je da sustav zdravog obroka podrazumijeva kontrolu – od nabave namirnice, čija kvaliteta ne smije varirati, preko pripreme do zdravog obroka serviranog korisnicima.
Župan Matija Posavec rekao je da prate projekt kako bi razmotrili mogućnosti uvođenja i u vrtiće i škole. Voditelji sustava Healthy Meal ističu da je Sisak bio prvi grad u Hrvatskoj koji je u svojim školama i vrtićima uveo Healthy Meal Standard, i to još 2017. Sredinom prošle godine suspendiran je certifikat jednoj osnovnoj školi u Sisku zbog neizvršenja ugovornih obveza. Iza certifikata u Hrvatskoj stoji tvrtka za istraživanje i razvoj u biotehnologiji Red Fork osnovana 2016. U projekt se uključio i Grad Varaždin s vrtićima, a i u Dječjem vrtiću Ozalj pohvalili su se da su izbacili prženu hrane u dubokom ulju, margarinu i soji, zaslađeni čokoladni namaz i instantne žitarice s velikim količinama šećera. U prehranu su uveli više voća i povrća, smoothieje, paštete od tune i drugo. O kvaliteti hrane u hrvatskim školama i vrtićima često se vode rasprave, to više što, prema HZJZ-u, više od 60 posto građana ima prekomjernu tjelesnu težinu, među njima čak 12 posto školske djece, a oko pet posto djece je pretilo. I o hrani u bolnicama često se čuju kritike, a prije nekoliko godina nezadovoljni pacijenti iz raznih bolnica na društvenim su mrežama dijelili šokantne fotografije posluženih jela.
VIDEO Završena je obnova crkve svetog Marka, prvi objavljujemo kako izgleda unutra
Šegović je zbilja dobar ravnatelj. Uskoro će bolnica raditi i nedjeljom kako bi se smanjile liste čekanja. Njegova ekipa ne kuka nego radi. I to jako dobro. Svaka čast.