PRAVO RODITELJA DA DISCIPLINIRAJU DJECU?

Putin dekriminalizirao 'pljusku u obitelji': Ublažavaju se kazne za obiteljsko nasilje

Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
07.02.2017.
u 23:05
Koautorica zakona Jelena Mizulina, čelnica parlamentarnog odbora za pitanja obitelji, žena i djece ustraje na tome da se slanjem u zatvor zbog "pljuske" uništavaju obitelji.
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak novi zakon kojim se ublažavaju kazne za obiteljsko nasilje, a taj je korak alarmirao kampanje za ženska prava koje se boje da će to dodatno potaknuti zlostavljanje.

Prema tom zakonu zlostavljanje člana obitelji u kojemu žrtva ne pretrpi ozbiljniju štetu smatra se prekršajem a ne kaznenim djelom.

Oni koji podržavaju novi zakon, uključujući članove Putinove Ujedinjene Rusije, kažu da žele zaštititi pravo roditelja da discipliniraju svoju djecu i smanje mogućnost državnog upletanja u obiteljski život dodajući da će svatko tko nanese ozbiljniju tjelesnu ozljedu kazneno odgovarati.

Koautorica zakona Jelena Mizulina, čelnica parlamentarnog odbora za pitanja obitelji, žena i djece ustraje na tome da se slanjem u zatvor zbog "pljuske" uništavaju obitelji, prenosi dpa.

No kritičari kažu da je to korak nazad kojim će "tirani u obitelji" biti pošteđeni a žrtve će biti obeshrabrene u tomu da prijavljuju nasilje.

Svake godine, u Rusiji umre oko 14.000 žena od posljedica nasilja njihovih muževa ili rođaka, navodi se u izvješću UN-a objavljenome 2010. godine.

U izjavi na svojoj internetskoj stranici Kremlj kaže da je Putin potpisao zakon nakon što su ga odobrila oba doma ruskoga parlamenta.

>> Duma: Slobodno pljusnite ženu ili dijete – to je dio ruske tradicije!

>> U Hrvatskoj zbog pljuske djetetu u zatvor do 5 godina

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar Abcd....
Abcd....
08:53 08.02.2017.

Fake news, red bio da je slijedeca vijest kako Assad i Orban bacaju ISIL-ovu nejac lavovima.

Avatar Ivan_Drago
Ivan_Drago
00:50 08.02.2017.

.....haha....jel moze i "zguzvana" pljuska....?..

Avatar mason
mason
05:55 08.02.2017.

Zalosno i jadno .Zasto bi ja svojoj zeni udarao pljuske kad to nece promijeniti nju kao osobu.Ako ne ide ,svatko na svoju stranu i problem rijesen.Ovo je stvarno dno dna.