NASTAVIT ĆE SE TRANZIT

Putin: Gazprom će ispuniti sve svoje obveze u isporuci plina

Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Putin attends Caspian Summit in Ashgabat
Foto: SPASIYANA SERGIEVA/REUTERS
Gazprom logo is seen on station in Sofia
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
FILE PHOTO: A view shows Gazprom's gas processing facility at Bovanenkovo gas field
Autori Vecernji.hr, Hina
19.07.2022.
u 23:32
Obraćajući se novinarima nakon posjeta Teheranu, Putin je također rekao da Gazprom nije kriv za smanjenje kapaciteta tranzita plina, uključujući i zatvaranje jedne od ruta preko Ukrajine u Europu od strane Kijeva
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da će Gazprom u potpunosti ispuniti svoje obveze u isporuci plina. 

Obraćajući se novinarima nakon posjeta Teheranu, Putin je također rekao da Gazprom nije kriv za smanjenje kapaciteta tranzita plina, uključujući i zatvaranje jedne od ruta preko Ukrajine u Europu od strane Kijeva, piše Reuters. 

Reuters je i ranije javio kako bi se transport ruskog plina mogao u četvratk nastaviti kroz Sjeverni tok 1. Plinovod, kojim stiže više od trećine ruskog plina u Europsku uniju, bio je zatvoren zbod godišnjeg održavanja koje je počelo 11. srpnja.

Ruski energetki div Gazprom je prošli mjesec smanjio isporuke na 40 posto uz obrazloženje da kasni povratak Siemensove turbine s popravka u Kanadi.

"Oni (Gazprom) vratit će se na razine prije 11. srpnja", rekao je ranije izvor govoreći o količini plina koja se od četvrtka očekuje kroz Sjeverni tok 1.

List Kommersant je u ponedjeljak objavio da je Kanada 17. srpnja avionom poslala turbinu u Njemačku.

Putin je bio u posjetu Iranu gdje je s iranskim i turskim kolegama razgovarao o sirijskom sukobu. Tri zemlje zajednički pokušavaju smanjiti nasilje u Siriji unatoč tome što podržavaju suprotstavljene strane u ratu. Rusija i Iran najsnažniji su podupiratelji sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok Turska podržava pobunjenike protiv Asada. Turski predsjednik Tayyip Erdogan zaprijetio je pokretanjem još jedne operacije u sjevernoj Siriji, čemu se protive Teheran i Moskva. 

No Putin i Erdogan u Teheranu su se sastali i kako bi razgovarali o dogovoru koji ima za cilj nastavak izvoza crnomorskih žitarica iz Ukrajine, a Putin je nakon sastanka rekao da je došlo do pomaka u pregovorima o pitanjima proizvodnje hrane i izvoza žitarica preko Crnog mora. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 71

JO
jovicamod
23:49 19.07.2022.

Braća Rusi. Tako i treba. Mnogi kod nas su pamćenja zlatne ribice. Tamo za vrijeme domovinskog rata mi smo dobili sankcije od zapada na uvoz oružja i jedino nam ga je Rusija prodavala. Sama Rusija nas je priznala prije od SAD-a, Ali, eto uhvatila nas neka shizofrenija kao i Srbe, odnosno pamćenje zvano pamćenje zlatne ribice. Da smo pametni ne bi išli kao guske u maglu protiv Rusa, jer je očito da nemaju ništa protiv nas. To ne znači da ne trebamo pomoći Ukrajincima koji dođu kod nas.

TO
tomzag
23:56 19.07.2022.

Ma hitno se odreknite tog plina i vičite slava ukrajinskom marionetskom režimu

VI
Vivian
00:02 20.07.2022.

Ssslusali ste Gretu, sad je pitajte kako ce se ona grijati ove zime?