Plin kao oružje

Europa u strahu, prijeti dodatna energetska kriza: Hoće li Moskva pustiti plin nakon radova na održavanju?

Sjeverni tok 1
Foto: REUTERS
1/3
19.07.2022.
u 13:40

Europska unija priprema se za mogućnost da Moskva ne pusti opskrbu plina Sjevernim tokom nakon redovitog godišnjeg održavanja. 'Pripremamo se kao da ruskog plina neće biti', rekao je povjerenik Johannes Hahn novinarima. Najugroženija je Njemačka, najveća europska industrijska sila.

Europska unija ne očekuje da će se opskrba plinom iz Rusije Sjevernim tokom nakon što završi redovito održavanje koje je započelo 11. srpnja. Takav potez Rusije izazvao bi još ozbiljnije nestašice. ''Mi radimo s pretpostavkom da se opskrba Sjevernim tokom neće nastaviti', rekao je povjerenik Johannes Hahn novinarima na marginama konferencije u Singapuru.

Sjeverni tok je glavna ''arterija'' za dostavu ruskog plina u Europu. Zatvoren je 11. srpnja zbog redovitog godišnjeg održavanja, a očekivano trajanje je 10 dana. No sada mnogi na Zapadu strahuju kako će Moskva plinovod nakon tog roka jednostavno ostaviti zatvoren. Na taj bi način Njemačka, europska industrijska sila ostala bez jednog od ključnih resursa za rad tvornica. Taj bi se problem prelio na njihove susjede i njihove tvornice. I prije redovitog održavanja Moskva je srezala isporuke Sjevernim tokom na svega 40% njegova kapaciteta, piše The Wall Street Journal

Europski čelnici prozivaju i optužuju Moskvu za korištenje plina kao oružja, s druge strane Moskva tvrdi da su sankcije Zapada izazvale tehničke probleme zbog kojih je smanjena isporuka plina. Europa se sada suočava s gospodarskom krizom u idućim mjesecima ukoliko Moskva ponovno ne pokrene isporuku plina nakon 21. srpnja. Bez njega, tvrde dužnosnici Europske Unije, Europa neće imati dovoljno goriva za grijanje domova, niti energije za rad tvornica tijekom zime. 

Industrija u Europi stoga se priprema ograničiti upotrebu plina kako bi ga preostalo dovoljno za grijanje. Posebno je ranjiva Njemačka, kao najveći europski potrošač ruskog plina. Njihova se industrija oslanja na ruske zalihe plina kao izvor energije i sirovina.

Johannes Hahn, povjerenik za proračun i administraciju, bio je u Singapuru kako bi promovirao plan ulaganja i oporavka EU-a. Unija se nada prikupiti oko 800 milijardi eura od domaćih i stranih ulagača u sljedećih nekoliko godina.

Komentara 6

ZO
zoranos
13:51 19.07.2022.

Čekajte malo pa nije li EU donijela embargo na uvoz svega Ruskoga??? EU i dalje uvozi plin od Rusa nakon svega??? Malo sarkazma - ali sada se vidi što je EU - jedan veliki ništa! Sve je super dok je super, ali kada dođu problemi ... A znaju spočitavati Hrvatskoj ili Mađarima, Poljacima da se ne poštuju ljudska prava i sl. - a s druge strane trguju i kupuju plin do agresora! Kako to, kako to??? Gdje je sad moral i sve ostalo?

Avatar Viktor999
Viktor999
16:12 19.07.2022.

Njemačka svoju ovisnost o ruskom plinu može zahvaliti prvenstveno merkelici, a s njom i dobar dio EU, potpuna ovisnost o Rusiji bez diverzifikacije opskrbe, Evropa puna migranata potpuno različite kulture i navika koji se pritom razmnožavaju 10 puta brže odd nas, to je donijela merkel i njezini simpatizeri; danke merkel!!

DU
Deleted user
13:57 19.07.2022.

Samo naivci koji sve vjeruju su u strahu, Mi se godinama ne grijemo na plin već na jeftiniju elektriku i ništa nam ne fali. Što se mene tiče može plin bit i 1000 EUR-a kubik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije