ČETVRTI PUT

Putin gubi strpljenje: Referendum u samoproglašenim državama opet odgođen, i to iz jednog razloga

Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin chairs a meeting in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin chairs a meeting in Moscow
Foto: POOL/REUTERS
FILE PHOTO: Ukraine summit news conference
12.09.2022.
u 22:59
Politički službenici koji su poslani u regije Harkiv i Zaporižje da pripreme glasovanje dobili su "naredbu da odu kući", kaže izvor, no i dalje ostaju u Harkivu
Pogledaj originalni članak

Ruske su vlasti na zasad neodređeno vrijeme odgodile referendum o pripajanju Rusiji samoproglašene Narodne Republike Lugansk i Narodne Republike Donjeck, kao i okupirana područja Zaporižje, Harkiv i Herson. 

Jedini razlog odgode ovog referenduma su uspjesi ukrajinskih vlasti u regiji Harkiv, doznaje Meduza od izvora bliskih Kremlju. 

Ranije je glavni tajnik Glavnog vijeća Jedinstvene Rusije Andrej Turčak najavio kako je ''ispravno i simbolično'' da se referendumi održe 4. studenog, na Dan nacionalnog jedinstva, što su podržali svi proruski predstavnici na okupiranom području. 

Zbog neuspjeha na fronti, rok je prvobitno s travnja odgođen na svibanj, a zatim na 1. rujan, a potom i na 4. studenog. Kremlj je unatoč svim odgodama te referendume još jednom odlučio prebaciti, no datum još nije poznat. 

Politički službenici koji su poslani u regije Harkiv i Zaporižje da pripreme glasovanje dobili su "naredbu da odu kući", kaže izvor, no i dalje ostaju u Harkivu.

Sugovornici bliski Kremlju naglašavaju kako kako ruske vlasti niti neće moći znati odrediti novi datum dok ne vide kako će se razvijati ukrajinska protuofenziva, a izvori AP-a naveli su kako je Putin počeo gubiti strpljenje. 

Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), oružane snage Ukrajine oslobodile su više teritorija u pet dana nego što su ruske trupe zauzele od travnja. Na nekim mjestima ukrajinska vojska probila je položaje Ruske Federacije u dubinu do 70 kilometara.

>> VIDEO Ukrajinci sve više napreduju: Stigli na 50 kilometara od granice s Rusijom?

ANTE KOTROMANOVIĆ

Što stoji iza preokreta ukrajinske protuofenzive? 'Ova operacija je taktičko čudo, ponizili su Ruse, ali...'

"U operaciji kod Izjuma ključna je bila lucidna taktika ukrajinskih generala. Najavili su protuofenzivu na jugu, pričekali da se Rusi tamo regrupiraju, a unaprijed su bili svjesni da će izgubiti bitku. Dakle, u šahovskoj bitki žrtvovali su pješaka na jugu da bi uzeli topa na sjeveru kod Harkiva. Ovo je maestralan potez vrijedan divljenja. Podsjeća me na našu akciju Bljesak iz Domovinskog rata", kaže između ostalog Ante Kotromanović na Večernji TV-u.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DO
domolub
23:30 12.09.2022.

bravo UKRAJINA BRAVO HRVATSKA

MO
modovisisajteMaraschino
07:08 13.09.2022.

Taj referendum će vrijediti kao što vrijedi referendum tzv. RSK o pridruživanju republici genocidnoj i pašaluku

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
07:26 13.09.2022.

referendum treba održati u koeninsbergu o odcjepljenju od rusije, zatim sankt petersburgu i drugim gradovima gdje ljudi ne žele pogibati za ideale rusonacizma