ANTE KOTROMANOVIĆ

Što stoji iza preokreta ukrajinske protuofenzive? 'Ova operacija je taktičko čudo, ponizili su Ruse, ali...'

Foto: Pixsell/DPA/Reuters
1/5
12.09.2022.
u 15:23

"U operaciji kod Izjuma ključna je bila lucidna taktika ukrajinskih generala. Najavili su protuofenzivu na jugu, pričekali da se Rusi tamo regrupiraju, a unaprijed su bili svjesni da će izgubiti bitku. Dakle, u šahovskoj bitki žrtvovali su pješaka na jugu da bi uzeli topa na sjeveru kod Harkiva. Ovo je maestralan potez vrijedan divljenja. Podsjeća me na našu akciju Bljesak iz Domovinskog rata", kaže između ostalog Ante Kotromanović na Večernji TV-u.

U ponedjeljak je u studiju Večernjeg lista gostovao Ante Kotromanović, vojni analitičar te bivši ministar obrane RH s velikim operativnim i vojnim iskustvom iz Domovinskog rata.

U svojoj analizi osvrnuo se na ukrajinsku protuofenzivu koja je konačno urodila plodom i to na strateškom području na sjeveroistoku zemlje. Kod grada Izjuma Ukrajinci su u potpunosti uništili ruske postrojbe koristeći impresivnu vojnu taktiku.

VIDEO: Pogledajte emisiju

Ukrajinska vojska za vikend je postigla enorman uspjeh oslobodivši strateški grad Izjum. Rusi su ga napustili zbog "neodrživosti svojih pozicija"...

To je svakako najveći uspjeh otkako traje ukrajinska protuofenziva. Akciju su odradili impresivno i slobodno bih rekao da ovakva akcija oslobađanja nije viđena još od Drugog svjetskog rata. Ovo je primjer modernog ratovanja. Pohvalio bih i Ukrajince što su akciju pripremali i izvršili u najstrožoj tajnosti. Naime, čuvanje tajni trenutno je za ukrajinski establišment težak posao zbog velikog broja proruskog stanovništva u državi ali i veleizdajnika i ubačenih moskovskih špijuna unutar samog sustava.

Predsjednik Volodímir Zelenski je mjesecima radio na čišćenju vojnog i obavještajnog sustava od unutarnjih neprijatelja i izgleda da je uspio. Čini se da su dobro zbili redove i da se zaključci posljednjih tjedana nisu smjeli donositi paušalno. Ruska strana ali i dio svjetskih medija izrugivao je ukrajinsku protuofenzivu, a oni su u tajnosti spremali nešto puno veće.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)
Zbog čega je Izjum bio strateški cilj?

Grad Izjum nalazi se na sjeveroistoku i na neki način predstavlja ulaz u regiju Donbas koju pod kontrolom drže Rusi. Oslobađanje Izjuma važno je i zbog onemogućavanja protoka ruske logistike i  infrastrukture koja bi omogućila daljnje zauzimanje teritorija do rijeke Dnjepar.

Kako su Ukrajinci uspjeli u svojoj akciji?

Dobro su se regrupirali i smišljeno svoje postrojbe poslali iz više pravaca na sjeveroistok dok su ih Rusi istovremeno čekali na jugu gdje se očekivao najjači ukrajinski udarac. Uhvatili su Ruse nespremne i potpuno ih pregazili. Sada je ključno da osiguraju koridore opskrbe i naoružanja prema Izjumu i pripaze na svoje bočne linije koje ne smiju biti previše raspršene. Za sada je nepoznato s kolikim su brojem vojnika Ukrajinci krenuli na Izjum ali svakako će biti potreban oprez zbog potencijalnog ruskog napada s kopna i zraka. Moskva će sigurno na ovo pokušati odgovoriti i pripremiti postrojbe za ponovno preuzimanje Izjuma, no Ukrajinci se trebaju ukopati u takozvanom trećem stupnju i spremni dočekati potencijalni napad.

Foto: Ukrainian President Press Office
Vojni analitičari diljem svijeta upozoravaju da bi odgovor Vladimira Putina na poraz iz Izjuma mogao biti nemilosrdan...

Nesumnjivo je da je ovaj poraz teško pao na želudac ruskom vodstvu. Tim više što su cijelo vrijeme bili tašti i izrugivali protunapad Ukrajine. Moskva sada smatra da mora povratiti svoj vojni ugled i ne smije zapadnom svijetu dati povoda za percepciju da gubi rat. Zbog oslobođenja Izjum Rusi su već smijenili nekoliko visokih vojnih časnika te iz puke osvete počeli granatirati civilnu infrastrukturu diljem Ukrajine. Treba reći da je sva statistika na strani Rusije i da su još uvijek u prednosti, no dubinski gledano oni su Ukrajinu jako podcijenili i nisu uspjeli u svom planu za kojeg su očekivali da će se realizirati za nekoliko dana.

Putinova vlast u Rusiji nije ugrožena, a od početka rata on uživa većinsku podršku naroda. Hoće li ga ovaj poraz izbaciti iz kolosijeka i uzdrmati njegovu vlast?

Vladimir Putin u Rusiji ima apsolutnu vlast, autokratski je tip vlada pod čijom su kontrolom mediji, pravosuđe i obavještajni aparat. Teško je za povjerovati da bi se narod ustao i tražio druga politička rješenja zbog jedne izgubljene bitke. Međutim, poraz Rusa kod Izjuma uistinu je bio katastrofalan. Vojska se razbježala i iza sebe ostavila na desetke tenkova i oklopnih vozila. To je za silu poput Rusije neupitna sramota. Trebat će vidjeti hoće  li Ukrajinci i dalje uspješno napredovati. O tome će ovisiti i politička sudbina Vladimira Putina kojem bi u tom slučaju prvi politički ešalon mogao polako okretati leđa i planirati puč. Jasno, takva atmosfera brzo  bi se prelila i na raspoloženje naroda.

Foto: PIXSELL / DHMZ
Hoće li se situacija promijeniti ako Rusija bude prisiljena krenuti u opću mobilizaciju vojnika, a u koju će ići i sinovi tamošnjih oligarha?

Jasno je da Putin taj scenarij pod svaku cijenu želi izbjeći. Zbog toga u Moskvi i nisu proglasili opći rat već su invaziju na Ukrajinu nazvali specijalnom vojnom operacijom. U Kremlju vjeruju da će svoje planove ostvariti uz profesionalnu vojsku i elitne jedinice. Ako ukrajinska vojska nastavi napredovati onda će Rusija morati odgovoriti većim brojem vojnika, možda i općom mobilizacijom. No, daleko smo od toga. Ruske vlasti nipošto se ne žele zamjeriti oligarsima i njihovim obiteljima. Tako je bilo i u Domovinskom ratu. Sinovi imućnih i bogatih sjedili su kod kuće, a djeca iz radničkih obitelji i ruralnih područja branila je Hrvatsku.

Kako je moguće da je ruska vojska uz potpunu nadmoć u smislu naoružanja i ljudstva pretrpjela poraz?

Prednost Ukrajine je što ratuje na svom terenu i vodi obrambeni rat. Takve bitke odišu moralom i samopouzdanjem i rezultat je nerijetko uspješniji nego kod vojske koja vodi napadački rat. Međutim u operaciji kod Izjuma ključna je bila lucidna taktika ukrajinskih generala. Najavili su protuofenzivu na jugu, pričekali da se Rusi tamo regrupiraju, a unaprijed su bili svjesni da će izgubiti bitku. Dakle, u šahovskoj bitki žrtvovali su pješaka na jugu da bi uzeli topa na sjeveru kod Harkiva. Ovo je maestralan potez vrijedan divljenja. Podsjeća me na našu akciju Bljesak iz Domovinskog rata. To je bi preduvjet za Oluju koja je u cjelini oslobodila hrvatski teritorij. Vjerujem da će ova pobjeda još više osnažiti Ukrajince i da neće stati.

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE U VIDEU S POČETKA TEKSTA!

Komentara 48

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
19:19 12.09.2022.

Ante, "imenjace", koji tjedan si defetisticki opisivao ukrainsku sudbu i predlagao nekakve dogovore sa Rusima, prvenstveno da im se prepusti teritorij koji su zauzeli za jedan mir. Ja sam ti odgovirio da trcis pred rudu, rat je tek 6 mjeseci, u kakvoj smo mi gabuli bili nakon 6 mjeseci a kako je sve zavrsilo? Nemoj biti nestrpljiv, pusti Ukraince da obave svoju zadacu, a to je da potjeraju okupatora sa svoje teritorije! Usput, sjeverni dio Khersona, preko Dnjepra, Rusi nece dugo moci drzati, vec sad se pregovara o predaji A u Donbasu su vec poceli bjezati. Putinov kraj je poznat: Srcani udar sa metkom u celu.

DU
Deleted user
18:29 12.09.2022.

Istina je slijedeča. Rusi nemaju dovoljno pješaštva i snage za cijelu bojišnjicu, Ukrainci su to znali i pripremili snage za cijelu bojišnicu. Rusi su grupirali snage na jugu, a Ukrajinci udarili na sjeveru. Rusi su mislili da su to demonstrativna djelovanja i bila su, ali kad su Ukrainci vidjeli da ne vračaju snage na sjever težište su prebacili na sjever. Ono što treba žnati Rusima je dombas služio da odvraća ukrajinu od Krima, i zato su oni Ruski fašisti u stvari i sada postigli ono što su htjeli ,da se Ukrajina bavi Dombasom i troši svoje snage, a Krim brane. No ono što ide na štetu Rusa je moral njihovih vojnika i poraz, makar mali i to bi moglo, ako zapad pomogne promidžbom Putina skupo stajati, Kadirov je očiti primjer

DU
Deleted user
16:03 12.09.2022.

Kako se ovaj stručnjak istrčava sa saopćenjima??? Čudo je kako smo mi porazili Srbe u krajini sa ovakvim strategom!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije