djelomična mobilizacija u rusiji

Putinov bliski suradnik: 'Nuklearni masakr u svijetu? To nije naša politika, ali reagirat ćemo u jednom slučaju

Foto: REUTERS
Vladimir Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a meeting of the Council of Legislators at the Federal Assembly in Saint Petersburg
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin visits soldiers wounded during the conflict in Ukraine at a hospital in Moscow
21.09.2022.
u 15:23
Ministarstvo obrane Rusije odredilo je zadatke djelomične mobilizacije za sve regije zemlje. Glavni stožer izdao je potrebne upute u vezi s procedurama mobilizacije, rekao je ministar obrane Sergej Šojgu na sastanku kolegija ministarstva u srijedu
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je u srijedu zapadnim zemljama "svim raspoloživim sredstvima" ugroze li Rusiju i najavio mobilizaciju stotina tisuća ruskih rezervista za nastavak rata u Ukrajini. Rusija će mobilizirati 300 tisuća rezervista za rat Ukrajini, kazao je ministar obrane Sergej Šojgu.

Govoreći za BBC, Evgenij Popov, član Dume stranke Vladimira Putina Ujedinjena Rusija i voditelj državne televizije, rekao je da Rusija "neće prva napasti zapadne zemlje", ali je upozorio da će zemlja odgovoriti ako bude napadnuta, javlja Sky News.

"Nećemo napraviti neki nuklearni masakr u svijetu. To nije naša politika. To nije naša praksa. Mi smo miroljubivi ljudi u Rusiji, ali možemo odgovoriti ako nas napadnete", kazao je. 

Video: Vladimir Putin u govoru poslao poruku Zapadu: 'Ne blefiram!'

Na pitanje znače li referendumi u okupiranim područjima istočne Ukrajine da će se ti teritoriji nakon pripojenja braniti nuklearnim oružjem, Popov je rekao: "Stvarno ne znam kako odgovoriti na ovo. Ali morate znati da ćemo braniti domovinu".

Ponovno upitan može li vidjeti situaciju u kojoj bi Rusija prva upotrijebila nuklearno oružje, ruski zastupnik je rekao: "Samo kao odgovor, moje stajalište je jasno. Koristit ćemo nuklearno oružje samo kao odgovor. Samo kao odgovor na uporabu nuklearnog oružja protiv našeg teritorija. Branit ćemo našu suverenu zemlju i suverenu državu. I, naravno, nuklearno oružje je naše jamstvo sigurnosti."

Ministarstvo obrane Rusije odredilo je zadatke djelomične mobilizacije za sve regije zemlje. Glavni stožer izdao je potrebne upute u vezi s procedurama mobilizacije, rekao je ministar obrane Sergej Šojgu na sastanku kolegija ministarstva u srijedu, piše TASS.

Istaknuo je da je sazrelo vrijeme da se iskustva stečena na godišnjim strateškim vježbama "primijene u praksi", te da se "pravodobno i efikasno" organizira obavještavanje svih mobilizacijskih obveznika. 

"Baze za mobilizacijski razmještaj vojnih postrojbi, vojni komesarijati i aparati za pojačanje spremni su za mobilizaciju. Došlo je vrijeme da se u praksi provedu iskustva stečena tijekom godišnjih strateških vježbi", kazao je Šojgu.

Potrebno je osigurati pravodobno i pravilno obavještavanje i pojačati "mjere za suzbijanje provokacija i nezakonitih radnji, kao i pojačati sigurnost regrutnih mjesta". Zapovjednici u vojnim regijama moraju organizirati "blisku suradnju" s regionalnim vlastima, naglasio je ruski ministar.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KR
Krotila
16:45 21.09.2022.

Nek se rusi ne zavaravaju da će ih zaobić.

DU
Deleted user
16:43 21.09.2022.

Ok ali budi spreman da bute ti i Kremlj isto primili bananu......

KI
kizz1
16:30 21.09.2022.

Djedica se malo zanio