NEZADOVOLJNI ZBOG MOBILIZACIJE

Najavljeni prosvjedi diljem Rusije: 'Sada će rat zaista doći u svaki dom i u svaku obitelj'

People gather at a tram stop in Saint Petersburg
Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS
1/4
21.09.2022.
u 13:05

– Situacija je izuzetno teška. Rat više nije “vani”, došao je u našu zemlju, u naše domove – tvrdi antiratni pokret pa ističe kako je Putinov režim "Rusiju gurnuo u užasan pokolj, izolaciju i siromaštvo"

Ruski antiratni pokret "Vesna" pozvao je na prosvjede diljem zemlje nakon što je predsjednik Vladimir Putin ranije danas objavio djelomičnu mobilizaciju. Prosvjedi bi se, kako je istaknuto u pozivu, trebali održati u 19 sati po lokalnom vremenu u središtima svih gradova. 

– Sada će rat zaista doći u svaki dom i u svaku obitelj. Vlasti su govorile da se bore samo profesionalci i da će oni pobijediti. Ispostavilo se da neće. I zarobljenike su počeli regrutirati, a sada je objavljena mobilizacija – navodi se u pozivu na prosvjed te dodaje kako će tisuće muškaraca, očeva, braće i muževa biti poslano u rat. 

– Situacija je izuzetno teška. Rat više nije “vani”, došao je u našu zemlju, u naše domove – tvrdi antiratni pokret pa ističe kako je Putinov režim "Rusiju gurnuo u užasan pokolj, izolaciju i siromaštvo".

– Zastupnici i dužnosnici koji su svakodnevno vrištali o potrebi mobilizacije ostat će u svojim toplim stolcima – živi i zdravi. Vjerujemo da upravo njih treba mobilizirati i poslati u Ukrajinu – neka umru za vlastite bolesne fantazije, umjesto da šalju obične momke u smrt – dodaje se, prenosi Euro Weekly News

Inicijativa je istaknula kako će građanima javiti lokacije prosvjeda u Moskvi i St. Petersburgu, a navodi kako u regijama potiče antiratne inicijative da samostalno biraju lokacije.

– Prosvjedna akcija samo je početak. Uvjereni smo da bi odluka o oštrom prosvjedu mogla biti kraj ove vlade. Sve je u našim rukama! – zaključuju.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin jutros se obratio naciji, a u svom govoru naredio je djelomičnu mobilizaciju te je podržao referendume u područjima Ukrajine koja su pod ruskom okupacijom. 

– Naglašavam da je riječ o djelomičnoj mobilizaciji. Samo oni koji su u pričuvi bit će mobilizirani. Naglasit ću da će ruski državljani pozvani u sklopu mobilizacije imati sve pogodnosti kao i oni koji služe po ugovoru – rekao je, a cijeli govor možete pogledati OVDJE

VIDEO: Vladimir Putin u govoru poslao poruku Zapadu: 'Ne blefiram!'

 

Ključne riječi

Komentara 52

DU
Deleted user
14:06 21.09.2022.

Zarobljenike su poceli regrutirati?!? Valjda zatvorenike.

DU
Deleted user
14:23 21.09.2022.

Na kraju filma "Aleksandar Nevski", velikog ruskog režisera Eistensteina, kaže ovaj nakon pobjede nad stranim osvajačima, otprilike: svi su dobrodošli u našu zemlju, ali ne kao osvajači. Kao osvajači, neće dobro proći. Zaboravio ovaj novi hićo da se isto može primijeniti i na Ukrajinu. I na bilo koju zemlju koja se brani. Za nadati se jedino da će ruski narod konačno progledati. Jer - ono tamo u Ukrajini - to nije njihovo. Tamo su oni zli osvajači.

DJ
Djeman
14:40 21.09.2022.

"sve pogodnosti kao i oni koji služe po ugovoru", pod pogodnosti spada: smještaj u prvom redu do bojišnice, spavanje pod zvijezdama, mogućnost nadoplate za topli obrok i prijevoz u slučaju povlačenja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije