Glavni kuhar Kremlja

Putinov kuhar: Ne pravim jela s orasima i bijelim gljivama, te su namirnice zabranjene

Foto: Youtube Screenshot
Putinov kuhar
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
04.08.2016.
u 20:30
'Prije svakog prijema dolaze liječnici iz FSO-a i uzimaju uzorke svake namirnice za analizu. Dok ja kuham, oni sjede u kuhinji i gledaju...'
Pogledaj originalni članak

Stara izreka kaže da put do srca muškarca vodi kroz želudac, no, kada je taj muškarac ruski predsjednik Vladimir Putin, osiguravanje prvoklasne hrane postaje pitanje nacionalne važnosti.

Za Konstantina Makridina, glavnog kuhara Kremlja, koji ugađa ukusima gostiju Kremlja i samog predsjednika, svaka nova kulinarska kreacija plod je duge samokritične analize i rasprave.

Makridin u razgovoru govori o tome što jedu najutjecajniji ljudi na svijetu.

Zbog čega ste uopće postali kuhar?  
Završio sam četiri godine koledža, upisao Plehanovsku akademiju, završio je 2000. Imao sam puno iskustva u radu s Talijanima u restoranu Kosmos. Taj je restoran nekad bio na jako dobrom glasu, no kad sam ja radio tamo, podsjećao me je na tvornicu.

Jako malo usluge i vrlo teška satnica. Za doručak bi dolazilo 2500-3000 ljudi, svu su hranu stavljali na stol na željeznim pladnjevima. Potom sam radio na otvaranju hotela Renaissance Monarch Centre. No nakon nekoliko godina u Renaissanceu shvatio sam da je potrebno ići dalje. Tad su mi poznanici predložili da radim u kremaljskom kombinatu.

Kombinat, zvuči pomalo zastrašujuće.  
No to je zaista kombinat. To je u Rusiji najveći javni prehrambeni kombinat. Imamo 600 ljudi u osoblju. Možete li zamisliti koliko ljudi hranimo? Ovdje je i Boljšoj teatr, i Stari trg, gdje se hrani Administracija predsjednika.

Kakve su sigurnosne mjere?  
Složene. Postoji popis namirnica koje uopće ne smijem koristiti. To su, recimo, orasi i med. Oni su tabu. Ili, recimo, bijele gljive. Obožavam ih, ali ih ne smijem uvrstiti u jelovnik jer mogu imati kancerogene tvari, radijaciju itd. Za službena primanja svaka namirnica prolazi provjeru. Dva dana prije domjenka pokazujem ribu, povrće i voće. Odnosno, prije svakog prijema dolaze liječnici iz FSO-a (Savezna služba sigurnosti RF, op. red.), uzimaju uzorke svake namirnice za analizu. Ako nešto ne prođe, to znači da hitno moram promijeniti namirnicu. Dok kuham, oni sjede u kuhinji i gledaju.

A što se tiče standarda kuhanja? Znamo da se u Europi meso priprema na nižim temperaturama nego u Rusiji?  
U bilo kojem europskom hotelu temperatura pripremanja steaka je 50-55 stupnjeva ako govorimo o pečenju medium rare, a ako je medium, onda je 60 stupnjeva.

Prema našim standardima, to nekad ne prolazi jer naši bi stari liječnici mogli reći da je to krvavo meso, da nije pečeno iako se upravo tako jede pravi steak. Mi imamo svoju liječnicu, sa svojim standardima. Naravno, ponekad se oko toga prepiremo. Ona gleda: “Opet teletina nije pečena!”, a ja joj kažem: “Ljubov Ivanovna, ako je ispečem do kraja, to se neće moći jesti”. Koristimo metodu sous-vide, kuhanja na niskim temperaturama u vakuumu. Pod utjecajem niske temperature mišićno se vlakno ne smanjuje naglo, nego se polagano, polagano kuha, pirja.

Tražite li neke stare ruske recepte kako biste iznenadili goste na primanjima?  
Da, naravno. Ali ih rijetko pripremam. Često putujemo po Rusiji. U posljednjih godinu dana bio sam u Kazanju, Sočiju, u rujnu smo bili u Astrahanu, kuhali smo novinarima. Jedan je od uvjeta bio da se prouči astrahanska hrana prije nego što se napravi jelovnik.

Recimo, kečiga je tamo izuzetno popularna, dakle, na stolu je obvezno trebala biti ta riječna riba. Ili sir, lokalno povrće. A pritom sva jela trebaju biti neobična.

Što je, recimo, najbolje jesti uz votku?
Još nitko nije smislio nešto što bi bilo bolje od sleđa na borodinskom kruhu, ili krastavca, ili palačinki s ikrom. Recimo, kad sam bio u Francuskoj na radionici, kiselio sam krastavce pa sam morao sa sobom ponijeti listove ribizla, kopar. To se ne može naći u Parizu.

Pripremate li se za nekakve međunarodne gastronomske događaje u dogledno vrijeme?
Da, postoji nekoliko ponuda, razmišljam o njima. Recimo, nedavno su me pozivali na susret Club des Chefs des Chefs. Pozvali su me kao Putinova glavnog kuhara, no ja ipak nisam njegov osobni kuhar, on ima svojeg čovjeka. Kuham za njega samo kad je riječ o velikim primanjima.

Koja je vaša omiljena kuhinja?
Azerbajdžanska i gruzijska. Hrana intenzivna okusa. To kako oni rade, tako to nitko ne radi. Vidio sam kako je jedan Gruzijac, vrhunski boksač, miješao tijesto za hinkali. Bio je sav mokar od znoja. Jako, jako se trudio! A što se tiče začina, upitao sam jednog Gruzijca: “Što ste stavili unutra?”, on mi je odgovorio: “Češnjak, korijandar i jedan začin, ne znam kako se kaže na ruskom, šamšure.” Mislim u sebi što mu dođe taj “šamšure”. Pogledao sam sve što sam o tome našao na internetu, čini se da je to nekakva divlja djetelina koja raste u određenoj regiji Gruzije, a jelu daje poseban okus. Eto, takvu originalnost volim i poštujem.

>> MOO protiv svjetske velesile: Teško je vjerovati da Putin ništa nije znao o dopingu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
21:23 04.08.2016.

sutra molim tko oblaci i bira odjecu putinu. aonda malo nesto pikantnije iz zivota i djela putina...i tako dok ne popi..imo s vama i vasim clancima. kada nije srb liga onda je putin