Kolumna

Račan i s lošijim partnerima – bolji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Račan i s lošijim partnerima – bolji
02.04.2014.
u 12:00
Račanu su njegovi partneri često radili iza leđa, ali on je i s Budišinom i s Tomčićevom (HSS) politikom sjedenja na dva stolca pokazivao manje nervoze od sadašnjeg premijera.
Pogledaj originalni članak

Za državu koja je zbog spleta povijesnih okolnosti živjela pod raznim totalitarnim režimima te zbog toga tek sriče prva slova iz parlamentarne demokracije, koalicijske su vlade pozitivan događaj.

Odluke se možda donose sporije, ali su kvalitetnije jer prolaze više filtara. Političke stranke u koalicijskim vladama korigiraju jedni druge i više nego što to javnost zna, čime se povećavaju demokratski standardi i smanjuje prostor za samovolju. HDZ je osvajao dovoljno glasova da godinama može samostalno vladati, sateliti koji su mu se ponekad pridruživali uglavnom su gledali svoje interese pa je takva politika stvorila ozbiljnu korupciju i nevolje. Sanaderu se nitko nije suprotstavljao ni u stranci ni u Vladi, a Tuđman se rješavao svih koji su to pokušali, poput Mesića ili Manolića. Za razliku od HDZ-a koji se nije naučio stvarati kompromise, a državne institucije su bile preslabe da ih kontroliraju, SDP je u obje svoje vlade morao surađivati s drugima.

Račanu su njegovi partneri često radili iza leđa, ali on je i s Budišinom i s Tomčićevom (HSS) politikom sjedenja na dva stolca pokazivao manje nervoze od sadašnjeg premijera. Milanović ima lojalnije partnere od Račanovih, a problemi u funkcioniranju vlade i Kukuriku koalicije (odnos s IDS-om i Kajinom) uglavnom dolaze od njega i njegove stranke. Račan je u vođenju vlade bio bolji. 

>> 'Ova je vlada najbolja do sada, javnost je bila nezadovoljna Račanovom'

TUŽNA SUDBINA PLEMIĆKOG DVORCA

Mali grof bio je omiljen među svojim vršnjacima. U školu je dolazio kočijom. A uz ovaj dvorac veže se i jedna legenda

Iako su ovi čvrsti, više od šest stoljeća stari temelji na kojima je izgrađen dvorac u Cerniku, preživjeli čak i tursko osvajanje, a sam dvorac preživio je Prvi i Drugi svjetski rat te Domovinski rat i potres koji mu je znatno oštetio krovište, pitamo se hoće li taj biser arhitekture preživjeti i nemar i zaborav, kako vlasnika, tako i hrvatskih institucija?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

KA
kafka
15:29 02.04.2014.

Račan kao kvalitetan predvodnik 'lijeve' političke opcije otišao je u vremenu, od nekoliko godina, kada su zbog bolesti i druge poznate ličnosti hrvatskog javnog života otišle s hrvatske političke scene. . . . . . . . . . . . . Nakon toga se pojavljuju Sanader, Milanović, ... . . . . . . . . . . . . . I zatim je izvršena kontralustracija - 'lustraciju' su izvršili oni koji su trebali biti lustrirani, a 'lustrirani' su oni koji su trebali izvršiti lustraciju.

IV
IvanaKnin
15:53 02.04.2014.

Budiša je Račanu poslužio samo da dođe na vlast jer bez njega to nebi bilo moguće, zato mu je i okrenio leđa kad su bili presjednički izbori, toliko o sjedenju na dvije stolice, kakvo izvrtanje teza.

IV
IvanaKnin
15:49 02.04.2014.

Naročito je bio domoljuban kad je bio na čelu CK SKH koje je izdalo naredbu za ubojstvo Stjepana Đurekovića, a i kasnije kad je s ekipom izašao iz sabora kad se glasalo o nezavisnosti, a i kad je razoružao pripadnike teritorijalne obrane .Domoljuban je bio i kad je cijelokupnu imovinu CK SKH preuzeo, a ne vratio hrvatskoj državi.Milanović je samo infantilno komunističko derle.