NEVRIJEME Tuča koja je poharala Međimurje, nanijela je goleme štete

Rakete neučinkovite zbog granice

17.06.2009.
u 15:58
Pogledaj originalni članak

Imam 70 godina i takvu tuču još nisam vidio! Nebo se zacrnjelo, a tuča je bila velika poput kokošjeg jajeta - kaže Franjo Barat iz Murskog Središća, koji je jučer zbrajao štetu koju je nanijelo nevrijeme s tučom u utorak oko 17 i u drugom naletu dva sata poslije.

Štete do 80 posto
Najviše je stradao gornji dio Međimurja, pa vlasnici vinograda, voćnjaka i oranica traže proglašenje stanja elementarne nepogode. Poznati proizvođač vina Rajko Cmrečnjak kaže da će se pravi razmjeri štete tek vidjeti.

- Štete su od 30 do 80 posto, kako na kojem brijegu. To je već treća tuča ove godine - kaže Rajko Cmrečnjak, koji ima osigurano 60 posto vinograda. Vinogradari se rijetko odlučuju na zaštitu protugradnim mrežama.

- Osim što je preskupa, problem je i što otežava strojnu obradu vinograda i zasjenjuje, a sve sunčane zrake važne su za kvalitetu grožđa - objašnjava Cmrečnjak. Kad pak je o osiguranju riječ, naplati se dio šteta, no problem je što vinari u slučaju tuče ostaju bez grožđa. Preostaje, kažu, samo protugradna obrana.

U Međimurju se provodi klasična obrana od tuče raketama i generatorima. Za pokusnu obranu zrakoplovima još nije stigla dozvola Ministarstva poljoprivrede i Državnog hidrometeorološkog zavoda, a obrana je bila potrebna još u svibnju. U DHMZ-u neslužbeno kažu da nisu primili dopis na temelju kojeg bi dali mišljenje. U Radarskom centru u Varaždinu vele da su ispaljene 133 rakete, no problem je što ih nisu smjeli ispaljivati u blizini granice sa Slovenijom, odakle je oblak dolazio.

Samo smo ga gledali
- Vjetar ga je nosio 70 kilometara na sat i mogli smo ga samo gledati. Tek kada je došao na izvangranično područje, smjeli smo ispaljivati rakete. Zato je i nastao takav darmar - kažu u Radarskom centru u Varaždinu.

Pogledajte na vecernji.hr