JE LI PERŠURIĆ (IDS) NOVI 'ŽETONČIĆ'?

Raskol u DP-u nije poljuljao HDZ-ovu većinu

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Raskol u DP-u nije poljuljao HDZ-ovu većinu
22.09.2024.
u 08:10
Peršurić se, za razliku od svojih stranačkih drugova, zasad ne uključuje ni u akciju kojom stranka prikuplja potpise za ukidanje tunelarine kroz Učku, što sve pridonosi nagađanjima da se radi o novom Plenkovićevu “žetončiću”.
Pogledaj originalni članak

Prvo saborsko glasanje nakon ljetne stanke u petak je pokazalo kako raskol u Domovinskom pokretu nije poljuljao parlamentarnu većinu. Iako su početkom rujna neki među njima najavili prelazak u oporbu, odbjegli DP-ovci koji su se okupili oko Marija Radića i najavljuju osnivanje nove stranke, barem zasad, ostaju u redovima vladajućih. Da je tomu tako, svjedoči potpora koju su izvješću premijera Andreja Plenkovića o ovogodišnjim sastancima Europskog vijeća dali zasad jedini zastupnici Radićeve skupine Krešimir Čabaj i Igor Peternel, koji je ranije prijetio prelaskom u oporbu, nezadovoljan unutarstranačkim izbornim procesom na rubu zakona, u kojem je Ivan Penava u potpunosti ovladao DP-om.

Plenkovićeva većina u Saboru tako je ostala netaknuta, a možda se čak i povećala za jednu ruku, s obzirom na to da je potporu spomenutom izvješću dao i Loris Peršurić, IDS-ov zastupnik koji, za razliku od predsjednika svoje stranke Dalibora Pausa, posljednjih dana prilično aktivno hvali Vladu. Peršurić se, za razliku od svojih stranačkih drugova, zasad ne uključuje ni u akciju kojom stranka prikuplja potpise za ukidanje tunelarine kroz Učku, što sve pridonosi nagađanjima da se radi o novom Plenkovićevu “žetončiću”.

Pokažu li se ta nagađanja točnima, saborska će oporba ubuduće biti u dodatnom minusu u odnosu na vladajuće, a potencijalna nastojanja da se okupi kritična masa protiv HDZ-ove Vlade manje izglednima čini i ono što se dogodilo nakon što je iz Sabora odlučio otići Dražan Dizdar.

Ovaj zastupnik stranke Pravo i Pravda do zastupničkog je mandata došao kao zamjena za Mislava Kolakušića, koji se mandata odrekao zbog nespojivosti s funkcijom eurozastupnika, koju je u to vrijeme još obnašao. Kolakušić se sada želi vratiti u Sabor, no Mandatno-imunitetno povjerenstvo to mu ne dopušta, jer mandat nije stavio u mirovanje, nego je podnio ostavku, što mu kao eurozastupniku i jest bila jedina zakonska mogućnost. A kako na koalicijskoj listi s koje je izabran nije bilo drugih kandidata iz PiP-a osim njega i Dizdara, MIP je zaključio da Dizdara sada nema tko zamijeniti, što znači da je Sabor, konkretno saborska oporba, ostala sa zastupnikom manje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.