PONIŠTEN JOJ ISPIT NA MATURI

Ravnatelj NCVVO-a o maturantici: 'Shvatit će da se u svakom društvu moraju poštivati pravila i zakoni'

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja
21.07.2022.
u 13:16
- Od 28.451 učenika, samo je njih 24 iščitalo ili nije dobro pročitalo upute. Jer u svakom ispitnom listu za svaki predmet stoji vrlo jasna odredba da nije dopušteno potpisivanje imenom i prezimenom - istaknuo je
Pogledaj originalni članak

Nakon što se na državnoj maturi potpisala imenom i prezimenom na esej, maturantici Lauri poništen je cijeli ispit iz hrvatskog jezika. Ona se na odluku ne može žaliti, a to je potvrdio i ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović.

- Uistinu pravilnik jasno kaže da je odredba kojom se sankcionira odluka ravnatelja NCVVO-a. Zašto nema žalbe? U tom smislu pravilnik je vrlo jasan i decidiran da je nema. Je li to doista ustavno ili nije, to je na nekim drugim mjerodavnim institucijama da same ocijene. Istina je, dosad se na tu odredbu nitko u tom pravnom smislu nije žalio - rekao je Filipović za N1 te ustvrdio kako NCVVO-u nije u interesu oštetiti niti jednog učenika.

- Žao mi je što u ovom slučaju učenica o kojoj se govori se tako osjeća. Isto tako, žao mi je i ostalih 23 učenika koji su se potpisali. Ali napominjem, od 28.451 učenika, samo je njih 24 iščitalo ili nije dobro pročitalo upute. Jer u svakom ispitnom listu za svaki predmet stoji vrlo jasna odredba da nije dopušteno potpisivanje imenom i prezimenom - istaknuo je.

- Ja bih joj poručio da pokuša imati snage i da nadvlada jednu situaciju u kojoj se našla i da iz toga očvrsne i shvati da se u životu događaju stvari koje možda osobno doživljavamo kao uperene protiv nas, ali isto tako shvatit će da se u svakom društvu moraju poštivati pravila i zakoni jer je to jedino jamstvo da će društvo biti bolje. U suprotnom idemo u anarhiju - poručio je maturantici.

VIDEO Objavljeni rezultati mature: Evo kako su na ispitima prošli ovogodišnji maturanti

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

AC
acer7
13:44 21.07.2022.

poništite joj esej i gotovo.

Avatar Storm95.
Storm95.
14:02 21.07.2022.

Svi se pozivaju na pravila, a kad zacmolji neka učenica koja ne gleda, ne čita ili ne razumije pravila, onda bi svi da se popusti?! Pa zašto ne bi popustili svima, onda? Pa kad vam neki doktor "pod stresom" ostavi gazu u rani, nemojte živčaniti! Sjetite se kako treba biti popustljiv....

TM
trade_mark
13:24 22.07.2022.

frajer ima pravomoćnu presudu za mobing. lik je konfliktna osoba, dokazno se voli iživljavati nad drugima, i takav monstrum vodi instituciju u sklopu obrazovnog sustava? tko njega štiti??