odluka ravnatelja

Ravnatelj u osječkoj OŠ "Vijenac" ukinuo domaće zadaće

Foto: 'Zeljko Hladika/Vecernji list'
Ravnatelj u osječkoj OŠ "Vijenac" ukinuo domaće zadaće
12.01.2012.
u 14:50
Odrade li svoje radno vrijeme sto posto i najbolje što znaju, kod kuće će samo dovršavati započeto na nastavi, kaže Sokol.
Pogledaj originalni članak

Od domaćih zadaća učenicima osječke Osnovne škole "Vijenac" ne diže se kosa na glavi. Oni ih, naime, nemaju. Zadaća je, kažu u školi, ozloglašen termin pa su ga odlučili izbjegavati. Učenicima su dali izbor – budu li radili punom parom na satu, bezbrižno će ići doma.

Psihički se bolje osjećaju

– Ako svoje radno vrijeme odrade sto posto i najbolje što znaju, onda će kod kuće samo dovršavati što eventualno ne uspiju u školi – otkriva ravnatelj Stjepan Sokol. Iz škole odlaze s izborom. Žele li dodatno provjeriti znanje, mogu doma riješiti zadatke u zbirci. No, to nije obvezno. – Učenicima je to poruka da mogu birati, a zapravo je poticaj. Ako, pak, kod kuće ne uspiju završiti zadatke iz škole ili sami riješiti nove, napravit ćemo to zajedno na nastavi – priča.

Đaci se zbog takva pristupa, ističe, psihički osjećaju mnogo bolje. Na satu imaju sjajan učinak jer im je svima cilj da kod kuće nemaju puno posla. S nastave ne odlaze frustrirani i opterećeni.

Bilo je i sumnjičavih

– Događa se kad s hrpom zadaće dođu kući da je roditelji riješe, a učitelj ih sutra pohvali pa čak i ocijeni. Koja je svrha takve zadaće i što je s radnim navikama? – pita se naš sugovornik.

Prema tom načelu Sokol je radio 15-ak godina. Kada je prvi put roditeljima najavio "ukidanje" zadaća, bili su šokirani. Odlučio je 2005. isto predložiti drugim kolegama. Proveli su anketu među djecom, učiteljima i roditeljima, održali radionice s grupama "za" i "protiv", a sve su promatrali i savjetnici iz Agencije za odgoj i obrazovanje. Ravnatelj je o svemu objavio i stručni članak. – Nastavnicima smo dali mogućnost da sami odluče i procijene kada je nužno zadati klasičnu domaću zadaća, a ostalo neka bude završavanje posla iz škole. Bilo je i sumnjičavih učitelja. Nikome ništa nismo nametali – kaže.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

SI
sinaj
19:24 12.01.2012.

Svaki novi ministar je sve pametniji i pametniji pa tko i svaki novi ravnatelj. Učimo klince da imaju samo prava i prava zajamčena svim konvencijama, a da nemaju baš nikakvih obaveza. I tako će nam svima biti jednoga dana bolje. Ako nastavnici pristanu na odluku ravnatelja i oni će također biti jako pametni.

OB
-obrisani-
22:47 12.01.2012.

Pa naravno neka \"dovrsavaju\" (uce) kod kuce da nebi ucitelji nesto morali raditi sa djecom u skoli dok se djeca zahebaju pod nastavom a ucitelji to sve dopustaju i gledaju kroz prste , bravo ! Vecu glupost nisam cuo danas !

TO
Togosh
00:01 13.01.2012.

12.01.2012. u 22:47h oluja je napisao/la: Pa naravno neka \"dovrsavaju\" (uce) kod kuce da nebi ucitelji nesto morali raditi sa djecom u skoli dok se djeca zahebaju pod nastavom a ucitelji to sve dopustaju i gledaju kroz prste , bravo ! Vecu glupost nisam cuo danas ! Očito nisi shvatio poantu. U članku lijepo piše:\"Mi idemo na to da učenici kod kuće završe posao koji nisu uspjeli dovršiti u školi. Na taj način postignut je cilj da učenici tijekom nastave budu pažljivi i slušaju jer nikome od njih nije u cilju satima istoga dana sjediti kod kuće uz bilježnicu.\" Znači ako su se trudili i đaci i profesori onda je posao završen u školi i ne treba raditi doma. Ne treba odmah pljuvati po profesorima.