Borzan upozorava

Ovo su prehrambeni proizvodi s najvećim rizikom prijevare

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Ovo su prehrambeni proizvodi s najvećim rizikom prijevare
13.01.2014.
u 21:45
Zastupnica Biljana Borzan kazala je tijekom rasprave na plenarnoj sjednici EP kako u definiciju prijevare s hranom obavezno moraju ući slučajevi u kojima je kvaliteta istih proizvoda različita u novim i starim članicama EU.
Pogledaj originalni članak

Sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane među najkrupnijim je gospodarskim segmentima u EU, zapošljava 48 milijuna ljudi proizvodeći vrijednost od 715 milijardi eura. Usprkos brojnim i strogim propisima za sigurnost hrane, onima koje je i Hrvatska tokom pregovaračkog procesa morala unijeti u svakodnevnu praksu, povremeno izbijaju skandali. Prijevarama se, osim što one nerijetko ugrožavaju zdravlje, gubi povjerenje u proizvođače, a posljedice kriminala beskrupuloznih pojedinaca osjeća čitav sektor.

Za razliku od SAD-a, EU nema opće prihvaćenu definiciju prijevare s hranom, jedino Regulativa 178/2002 propisuje kako je zabranjeno „obmanjivati potrošače“.

Europski parlament sutra glasuje o prijedlogu mjera koje će zaštiti građane i kazniti prevarante. Primjerice, predlaže se da novčana kazna bude najmanje dvostruki iznos financijske koristi ostvarene prijevarom.

Zastupnica Biljana Borzan, inače članica Odbora za javno zdravstvo i sigurnost hrane EP, kazala je tijekom rasprave na plenarnoj sjednici EP kako u definiciju prijevare s hranom obavezno moraju ući slučajevi u kojima je kvaliteta istih proizvoda različita u novim i starim članicama EU.

- Konjsko meso u prodaji kao govedina, lažno maslinovo ulje, pokvareno meso sa svježim deklaracijama ... Drage kolegice i kolege, o ovim stvarima ne bismo trebali raspravljati u Europskom parlamentu 2014. godine. Nažalost moramo, jer je povjerenje potrošača u europsku prehrambenu industriju na niskim granama. Stoga, pozdravljam ovaj prijedlog i još jednom pozivam Europsku komisiju da se uhvati u koštac s onima koji kockaju s našim zdravljem radi profita, kazala je Borzan.

Lista prehrambenih proizvoda  s najvećim rizikom prijevare prema istraživanju Spink/Moyer:

1.   Maslinovo ulje

2.   Riba

3.   Organska hrana

4.   Mlijeko

5.   Žitarice

6.   Med

7.   Kava i čaj

8.   Začini

9.   Vino

10. Voćni nektari

>> EK odgovorio Borzan: GMO samo pod strogim uvjetima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

VI
vibrator
08:28 14.01.2014.

Mogao bi FRANCk konačno napisati sirovinski sastav svoje kave na ambalaži.

GE
generacijaa
22:55 13.01.2014.

Nije sumnja dali nas netko vara to je činjenica pitanje je samo koliko i kako.To je Hrvatska stvarnost..