PALESTINCI

Raznesen američki konvoj

16.10.2003.
u 00:00
Četiri su osobe ubijene, a četiri ozlijeđene u eksploziji bombe podmetnute u Gazi
Pogledaj originalni članak

JERUZALEM - Ni čelične ploče kojima je bio blindiran srebrni "jeep cherokee" u konvoju američkih diplomatskih i CIA-inih vozila u pojasu Gaze nije spasio njegova četiri putnika od smrti, a još četvoricu Amerikanaca od teških ozljeda. "Jeep" je u razornoj eksploziji, na mjestu koje je ostao metar dubok i dva i pol metra širok krater,uništen, a njegovi su dijelovi, kao i dijelovi tijela dviju žrtava, razbacani tridesetak metara unaokolo. Ostala su se vozila u konvoju od siline eksplozije prevrnula. Napad je izveden bombom podmetnutom uz cestu. Otkriven je komad sive žice s prekidačem, koji je od mjesta eksplozije vodio k maloj betonskoj konstrukciji nedaleko od ceste.

U konvoju, koji su pratili palestinski policajci, bila su tri američka vozila, a kretao se autocestom na jug kroz pojas Gaze. Eksplozija je odjeknula nedaleko od benzinske crpke kod križanja Bait Hanun, oko dva kilometra južno od graničnoga prijelaza s Izraelom. Izraelska je vojska odmah poslala tenkove i oklopna vozila pod helikopterskom zaštitom da evakuiraju preživjele u bolnicu "Soroka" u B"er Shevi. Tijelo jednoga od poginulih prevezeno je u bolnicu "Shifa" u Gazi, što upozorava na to da je možda riječ o Palestincu.

Anonimna osoba koja se novinaru France pressea predstavila kao predstavnik palestinske skupine "Odbori narodnog otpora" preuzela je odgovornost za napad, dodajući kako je to odgovor na "akcije izraelskih okupacijskih snaga u Rafahu".

Američki predsjednik George W. Bush osudio je jučer napad u Gazi, a za taj je incident okrivio Palestince. SAD je identificirao tri ubijena pripadnika američke obavještajne službe. Riječ je o Johnu Branchiziju (37), Marku Parsonu (31) i Johnu Martinu Lindeu (30).

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana jučer je pozvao palestinskog predsjednika da brzo uhiti osobe koje su napale konvoj. Solana je s Arafatom razgovarao telefonom nedugo nakon napada.

Pogledajte na vecernji.hr