ORGANIZIRALI SVEČANOST

Razočarali se kada su otvorili vremensku kapsulu staru 200 godina: 'Ne vjerujemo da su se toliko namučili'

Foto: REUTERS
Razočarali se kada su otvorili vremensku kapsulu staru 200 godina: 'Ne vjerujemo da su se toliko namučili'
28.08.2023.
u 23:11
Zapečaćena olovna vremenska kapsula otkrivena je tijekom obnove u svibnju 2023., u podnožju spomenika heroju Revolucionarnog rata Thaddeusu Kosciuszku, glavnom inženjeru u West Pointu
Pogledaj originalni članak

Dužnosnici američke vojne akademije West Point u New Yorku organizirali su svečanost na kojoj su otvorili i otkrili sadržaj gotovo 200 godina stare vremenske kapsule. Noseći maske za lice i naočale, dužnosnici su oprezno otvorili olovnu kutiju nadajući se da je u njoj nešto zanimljivo. 

No, na zaprepaštenje publike i prisutnih povjesničara, u kutiji se osim mutne vode i mulja nije nalazilo ništa značajno. 

- Kutija nije sasvim ispunila očekivanja - rekao je arheolog West Pointa Paul Hudson. 

VEZANI ČLANCI: 

- Postoji sloj mulja koji smo uklonili s dna. Kao što sam spomenuo, dno se zbog prodora vlage svinulo. Ne vjerujemo da su se toliko namučili da bi u spomenik stavili praznu metalnu kutiju. Skupit ćemo sav mulj i pregledati ga kako bismo provjerili ima li u njemu ostataka te tako pokušati utvrditi što je bilo u kapsuli, ako je išta bilo - dodao je. 

Zapečaćena olovna vremenska kapsula otkrivena je tijekom obnove u svibnju 2023., u podnožju spomenika heroju Revolucionarnog rata Thaddeusu Kosciuszku, glavnom inženjeru u West Pointu od travnja 1778. do 1780. Akademija sljedeće godine planira postaviti novu vremensku kapsulu u obnovljeno postolje spomenika.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
14:46 29.08.2023.

Pitam se što će bit u njihovoj za 200 god

Avatar Idler 3
Idler 3
06:42 29.08.2023.

Vjerojatno je negdaj nutra bile pismo al voda nakom 200 let načini čuda.