OPASNOST

Razorna bomba u središtu Slavonskog Broda

29.01.2004.
u 00:00
O bombi su se raspitivali i nizozemski stručnjaci, ali kad su shvatili o kakvoj bi bombi moglo biti riječi, otišli su i nikad se više nisu javili
Pogledaj originalni članak

Prošlotjedna pogibija dvojice pirotehničara na obali Save, nekoliko kilometara od samog središta Broda, opet je podsjetila na pogibelj koja poratnih godina prijeti Brođanima. Nije tajna, naime, da unutar granica grada još ima zaostalih mina i minskih polja. Čisteći teren kod ušća kanala Glogovice i gradskog kolektora u Savu, pirotehničari su mine i streljivo nalazili u blizini već razminiranog(!) Rekreacijsko-kupališnog centra Poloj. Da Hrvatske vode nisu odlučile sanirati odron savske obale kod ušća Glogovice i kolektora u Savu, te očistiti obalni pojas od mina, ne bi se uopće znalo kakva opasnost prijeti brodskim ribičima, rekreativcima i šetačima.

Mine, međutim, nisu jedina opasnost koja prijeti Brođanima. Velike količine odbačenog streljiva, ručnih bombi i drugih ubojitih naprava u policijskoj akciji "Zbogom oružje" to su i potvrdile. U vrtu obitelji Božičević u Bušićevoj dvije granate na nevelikoj su dubini već više od deset godina, a posebna je priča avionska bomba iz II. svjetskog rata na prostoru istočnog revelina u brodskoj Tvrđavi. - Za tu se bombu zna više od deset godina. Položaj i dubina utvrđeni su detektorom i zna se da je riječ o većoj avionskoj bombi. No, kolika joj je razorna moć, nitko sa sigurnošću ne zna. U vezi s tom bombom Brod su posjetili i stručnjaci nizozemskog centra za razminiranje. Predlagali su vađenje bombe, raspitivali se o njezinim karakteristikama, ali kad su shvatili o kakvoj bi bombi moglo biti riječi, odustali su od vađenja, otišli su i nikad se više nisu javili. Bomba je na tri-četiri metra dubine. Nema druge nego moliti Boga da bomba "spava" i dalje, jer je Tvrđava u samom gradskom središtu Broda - kaže gradonačelnik Broda dr. Jozo Meter.

Boris GAJDUKOV

Pogledajte na vecernji.hr