ipak nema obveza!

Reakcije o nedolasku Merkel: Kakvu smo to poruku poslali?

Foto: Reuters/Pixsell
'German Chancellor Angela Merkel visits the public transport company PVGS Personenverkehrsgesellschaft mbH in Salzwedel, eastern Germany, April 12, 2013. REUTERS/Ronny Hartmann/Pool (GERMANY - Tags:
Foto: screenshot: angela-merkel.de
angelin rokovnik
Foto: Boris Scitar/VL/PIXSELL
Večernjakov okrugli stol (1)
Foto: Boris Scitar/VL/PIXSELL
Večernjakov okrugli stol (1)
Foto: Boris Scitar/VL/PIXSELL
Večernjakov okrugli stol (1)
Foto: Boris Scitar/VL/PIXSELL
Večernjakov okrugli stol (1)
26.06.2013.
u 23:20
Mene je sram. Da su tako izigrali bilo što potpisano, da su potpisali ugovor o kikirikiju pa ga promijenili, mene bi bilo sram, kaže Ivica Šola.
Pogledaj originalni članak

Nedolazak Angele Merkel u Zagreb komentirali su sudionici Večernjakova okruglog stola “U kakvu Europsku uniju ulazi Hrvatska”, o čemu možete čitati u subotnjem Obzoru.

Ivica Šola, teolog:

Mene je sram. Da su tako izigrali bilo što potpisano, da su potpisali ugovor o kikirikiju pa ga promijenili, mene bi bilo sram. Nisu u pitanju Perković i UDBA, već europska bit, a to je poštovanje zakona. Njemačka je na simboličnoj razini, ono što kod nas nije napravljeno, poslala poruku svojoj naciji: mi se odričemo totalitarne prošlosti, počivamo na demokraciji. A koju smo mi poruku poslali? Poslali smo poruku da između europskih vrijednosti i nekih kostura iz ormara biramo te kosture.

Višnja Starešina, publicistkinja i novinarka:

Moram priznati da me takav razvoj nije iznenadio. Znamo da je protiv Perkovića i još nekolicine službenika Jugoslavenske službe državne sigurnosti podignuta optužnica zbog političkih ubojstava na njemačkom tlu i znali smo ili barem mogli pretpostavljati da će zbog prihvaćanja obveze Europskog uhidbenog naloga s 1. srpnjem doći do realizacije tog naloga. Dakle, diplomatska igra izgleda ovako – nedolaskom Angele Merkel na svečanost ulaska Hrvatske u EU bio bi napravljen apsolutno veliki skandal međunarodnih razmjera. Tim se skandalom hrvatsko aktualno državno vodstvo pokazuje kao vodstvo koje nije u stanju poštovati svoje europske obaveze. Vjerujem da se skandal može izbjeći dade li Milanović nedvosmislene obveze da će Hrvatska poštovati ono što je potpisala.

Anđelko Milardović, predsjednik Instituta za europske i globalizacijske studije:

Neka se srami ova Vlada. Pokušava se igrati s EU. Vladavina prava i zakona je ono što neće moći zaobići ni Milanović, ni Josipović, niti bilo koja druga hrvatska vlada. Sramotno je da se nakon 1989. godine, kada se Europa razračunala s lijevim i desnim totalitarizmom, na ovaj način liberalno-demokratska Vlada igra i pokušava zaštititi notornog kršitelja ljudskih prava.

Mate Kapović:

Očito je da će politička elita proturječiti Merkel kada to ugrožava politikantske interese.

Martina Dalić:

U pitanju je najteži zločin. Ne vidim razlog da bi se na neke primijenilo jedno, a na neke drugo mjerilo.

Dodajmo i kako je novinar Deutsche Wellea Srećko Matić za Dnevnik 3 HRT-a kazao kako Angea Merkel u službenom kalendaru u nedjelju nema ništa zapisano. Dodao je kako su predstavnici njemačke Vlade uvijek govorili da računaju na Hrvatsku kao na jakog partnera u regiji. Ali sada se hrvatska Vlada, kako tvrde dobro upućeni njemački izvori, mora zapitati da li je to povjerenje izigrano.

>>Hoće li nakon Angele Merkel otkazati i drugi?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.