Plenković u Slavonskom Brodu

'Rješavanje problema onečišćenja prioritet je moje Vlade'

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Andrej Plenković
22.12.2016.
u 21:15
Susret s premijerom dugo je iščekivan, jer građanske inicijative koje su pokrenule nedavne prosvjede kao jedan od zahtjeva postavile su upravo to da premijeru ispričaju sve što znaju o rafineriji...
Pogledaj originalni članak

Postoje načini kako da Rafinerija digne svoje standarde. Za to je potrebna politička volja, ali i pravna sredstva te svijest o poštivanju standarda. Nisu ugroženi samo građani Slavonskog Broda, nego i oni preko Save, gdje je situacija ako ne identična, onda još i gora.

Rješavanje ovog problema prioritetni je zadatak moje Vlade, a to će biti i tema buduće zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH - rekao je premijer Andrej Plenković za sinoćnjeg (četvrtak) posjeta Slavonskom Brodu, gdje građani već mjesecima zahtijevaju rješavanje problema onečišćenog zraka iz prekosavske Rafinerije nafte.

Susret s premijerom dugo je iščekivan, jer građanske inicijative koje su pokrenule nedavne prosvjede kao jedan od zahtjeva postavile su upravo to da premijeru ispričaju sve što znaju o rafineriji i što građani Slavonskog Broda traže.

Plenković je najavio mogućnost izravnog razgovora s ruskim vlasnicima Rafinerije Brod, a također i razgovore u Europskoj komisiji i kroz europske institucije. - Za ljude koji žive u Slavonskom Brodu već je odavno prošlo vrijeme kada je trebalo riješiti problem onečišćenja.

Postoji nekoliko razina djelovanja - bilateralna, europska, izravno prema vlasniku te razgovori s EU komisijom.

Očekujem da ćemo od svih tih napora ostvariti rezultat – istaknuo je Plenković. Premijera očekuje težak posao, jer je Vlada RS-a protekli tjedan produžila ekološku dozvolu Rafineriji do 2020. godine i na taj način najbolje pokazala što misli o ovom gorućem problemu.

Zanimljivo je kako je premijer u Slavonskom Brodu održao tri odvojena sastanka – najprije s predstavnicima županije, zatim Grada i na kraju s predstavnicima građanskih inicijativa i udruga koje se bave problematikom onečišćenja zraka.

- Problem nije jednostavan problem, toga smo svjesni već osam godina. Dobro je što smo sjeli i razgovarali. Nama u Slavoniji nije jedini problem Rafinerija, imamo ih dosta, i ovo je bila dobra prilika da upoznati premijera s onim što tišti naš grad i županiju – rekao je brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

U građanskim udrugama kazali su kako nisu u potpunosti zadovoljni sastankom. Oni su tražili da se Vlada RH uključi u pregovore i to su dobili, ali nezadovoljni su jer nikakvi konkretni rokovi još uvijek nisu utvrđeni.

- Vlada je ponudila neka nova rješenja. To je plinofikacija ne samo rafinerije, nego i područja s ove strane Save, ali rokova još nema. Rješenje ovog problema je upravo ta plinofikacija i modernizacija te suradnja sa svim onim partnerima koji mogu ponuditi neko rješenje, pa između ostalog i s Rusijom kao vlasnikom rafinerije – rekao je Mladen Sudar iz Građanske inicijative Brođani za Brod.

>> Plenković: Terorizam je velika prijetnja. MUP i policija podignuli su mjere opreza i osiguranje javnih okupljanja

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TH
than
01:58 23.12.2016.

Plijenkovic ce urediti samo kako dodatno uplijeniti nesto, sve ostalo ce ostati nazalost na isto...

DU
Deleted user
21:49 22.12.2016.

Poslije premijerova izleta u Ukrajinu bas se pitam kako ce rijesit slucaj rafinerija?