Roko složi puzzle od 1500 komada bez slike!

02.04.2009.
u 22:27
Pogledaj originalni članak

Tko ne pamti “Kišnog čovjeka”, film koji je tako lijepo opisao autiste, ljude zarobljene u vlastitu svijetu, tako genijalne u pamćenju višeznamenkastih brojeva, a tako nespretne u običnoj kupnji?

Da kišnih ljudi ima i oko nas, podsjećamo se uz današnji Svjetski dan autizma. Jedan od njih je Roko Ivanac, 14-godišnji dječak iz Brela koji je pri porođaju ostao bez kisika i kojemu su u dobi od pet godina dijagnosticirani elementi autizma. Roko, primjerice, zna složiti puzzle s obrnute strane, i to nevjerojatnih 1500 komada, što je teško i uz gledanje slike! Tog je Breljanina u igri memori teško nadmašiti, s lakoćom pamti registarske oznake, prepoznaje televizijsku emisiju samo po glazbenoj najavnoj špici.

S druge strane, Dinka i Marin Ivanac nisu Roka ostavili samog ni na pola sata niti ga je ikad itko čuvao osim njih. Roko ne zna postaviti pitanje, ne zna reći da ga boli ili da je gladan i malo je vjerojatno da će u srednju školu.
– Imati autista u kući teško je, ali je i velika sreća imati kraj sebe tako toplu, dragu i neiskvarenu dušu – kaže mama Dinka koja osim Roka ima još dvoje odrasle djece i unučicu.

Nakon 8. razreda Roko će vjerojatno u poludnevni boravak u udrugu Sunce u Makarskoj.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr