slavili Đurđevdan

Romi obilježili svoj praznik po prvi put u Novskoj

Foto: Željko Gašparović/VLM
romi (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
romi (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
romi (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
romi (1)
09.05.2013.
u 19:16
Kako je u dobrodošlici rekao Fadilj Rajma, predstavnik, Romi u Novskoj stalno su nastanjeni od pedesetih godina prošlog stoljeća, žive gradskim životom, potpuno urbanizirano i skladno s ostalim građanima
Pogledaj originalni članak

Novljanski Romi, plesom i pjesmom obilježili su svoj najveći praznik, Đurđevdan i Svjetski dan Roma. Ovaj blagdan koji simbolično označava kraj zime i početak ljeta, nekada i nomadskih putovanja, Romi u Novskoj su slavili po prvi put. Svečanost je organizirala Romska udruga \'\'Budućnost“ Novska, a u Dvorani kina gdje se održala svečanost, uz pripadnike romskog naroda došli su i građani Novske.

Kako je u dobrodošlici rekao Fadilj Rajma, predstavnik, Romi u Novskoj stalno su nastanjeni od pedesetih godina prošlog stoljeća, žive gradskim životom, potpuno urbanizirano i skladno s ostalim građanima. Zajednica ima oko 176 pripadnika, djeca pohađaju osnovnu školu, a sve ih više nastavlja i dalje obrazovanje. Romi u Novskoj od nedavno imaju Kulturno umjetničko društvo \'\'Novljanski romski talenti“, vodi ih Irfan Osmani, a pokazali su kroz ples i pjevanje, dio svoje tradicije. Nastupile su i atraktivne trbušne plesačice iz romske skupine \'\'Crni biseri“ iz Siska.

Svečanosti su se odazvali i čelnici, Antun Vidaković, gradonačelnik i županica Marina Lovrić Merzel. Ovo dvoje u dosadašnjim mandatima na čelu grada i županije, rijetko su se susretali, no okupili su ih Romi, pa je proslava Đurđevdana, bila i jedna od rijetkih prilika vidjeti ih zajedno.

>>Pogledajte kako Romi slave svoj dan: Sretan Đurđevdan!

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.