izborni kolegiji

Romski jezik i književnost predaju profesori iz Skoplja i Sarajeva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Romski jezik i književnost predaju profesori iz Skoplja i Sarajeva
06.11.2012.
u 17:00
Mjerodavno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kažu na fakultetu, pružilo im je “moralnu podršku”, ali novac za nove kolegije nisu dali
Pogledaj originalni članak

Romski jezik i Književnost i kultura Roma dva su nova kolegija koji se kao izborna mogućnost od jučer nude studentima zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Pedesetak studenata

Na dan kad se obilježava Svjetski dan romskog jezika uvodna predavanja otvorena za sve zainteresirane studente održali su profesorica Hedina Sijerčić iz Sarajeva i prof. Demir Ljatif iz Skoplja. Oni će držati predavanja i ispite iz ta dva kolegija koji će se organizirati dvosemestralno. Kolegiji su, kako doznajemo od prof. Mislava Ježića, ponuđeni svim studentima.

– Romski je jedan od novoindijskih jezika pa očekujemo da će za kolegij romskog jezika, ali i književnost i kulturu Roma ponajprije biti zainteresirani studenti indologije. No, kako su kolegiji ponuđeni svim studentima, vjerujemo da će se za njih odlučiti i studenti etnologije, antropologije, sociologije i hispanistike –- komentira pročelnik Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta prof. Mislav Ježić.

Kaže da očekuju ukupno po semestru pedesetak studenata koji se još uvijek mogu prijavljivati i ako to žele, svoje obrazovanje obogatiti upoznavanjem romskog jezika, književnosti i kulture. Romi su u Hrvatskoj nacionalna manjina, ali Hrvatska nema stručnjaka za njihov jezik i kulturu, zbog čega je bilo nužno angažirati inozemne profesore.

Moralna potpora

Prema riječima profesora Ježića, kolegiji su zaživjeli zahvaljujući novcu koji je osiguralo Vijeće za nacionalne manjine. Mjerodavno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kažu na fakultetu, pružilo im je “moralnu podršku”, ali novac za nove kolegije nisu dali. Inače, indologija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu ove godine obilježava pedeset godina postojanja i, iako su, kako profesor Ježić kaže, “mala struka”, ipak u svjetskim razmjerima postižu zapažene rezultate. Pokaže li se da je otvaranje kolegija romskog jezika i kulture studentima zanimljivo, u dogledno vrijeme Hrvatska bi trebala imati i vlastite stručnjake za to područje, a sigurno je da će šansu za usavršavanje dobiti i pojedini studenti koji će nove kolegije upisati ovih dana. Iako sporo, romski jezik i kultura Roma u Hrvatskoj ipak postupno dobivaju sve značajniju poziciju pa će jednog dana sigurno romski jezik i kulturu predavati netko od Roma.

>> Program za rješavanje pitanja Roma počinje se realizirati?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
-obrisani-
18:19 06.11.2012.

ni romi ne znaju romski jezik....

FE
Felicijen
17:45 06.11.2012.

Ovo je za istač ?!

MO
mozel
17:46 06.11.2012.

Romski jezik i knjizevnost predaju profesori iz Skopja i Sarajeva,a nasi uvode predmet o predavanju homoseksualnosti.