JUŽNA KOREJA

Rus u bijegu od rata 'zapeo' na aerodromu: Spavam na podu dva mjeseca ali ovo je i dalje 'manje zlo'

Foto: Courtesy of Vladimir Maraktayev/
Rus u bijegu od rata 'zapeo' na aerodromu: Spavam na podu dva mjeseca ali ovo je i dalje 'manje zlo'
24.01.2023.
u 18:31
Opisao je svoje dane koji se sastoje sastoje od šetnji po čekaonici aerodroma i pokušaja čitanja knjiga i učenja korejskog kao slične filmu 'Beskrajni dan'
Pogledaj originalni članak

Već dva mjeseca 23-godišnji Rus Vladimir Maraktajev živi u čekaonici u južnokorejskoj zračnoj luci. Dana 24. rujna, nakon što je dobio poziv za vojnu službu u Ukrajini tijekom ruske "djelomične mobilizacije", student lingvistike je napustio dom u sibirskom gradu Ulan-Udeu i pobjegao preko granice u susjednu Mongoliju. Nakon toga otputovao je na Filipine, a 12. studenog odletio je u Južnu Koreju, nadajući se da će dobiti status izbjeglice u, kako je smatrao, jednoj od najstabilnijih demokracija u Aziji.

Po dolasku je zatražio status izbjeglice, no južnokorejske vlasti odbile su njegov zahtjev uz obrazloženje da bijeg od služenja vojnog roka nije valjan razlog za dobivanje azila. Nakon šest dana u pritvorskom centru, vraćen je u zračnu luku, iz koje od tada nije otišao, piše Reuters. Žalio se na presudu, što znači da još ne može biti deportiran iz Južne Koreje, ali mora ostati u zgradi terminala dok čeka odluku.

On je jedan od petorice Rusa koji su 'zapeli' u glavnoj međunarodnoj zračnoj luci u zemlji, Incheonu, čekajući da se njihovi zahtjevi za azil ponovno promotre.

Opisao je svoje dane koji se sastoje sastoje od šetnji po čekaonici aerodroma i pokušaja čitanja knjiga i učenja korejskog kao slične filmu 'Beskrajni dan'. "Cijeli dan ne radim zapravo ništa" požalio se, dodajući da on i njegovi sunarodnjaci žive u maloj sobi pored čekaonice za odlazak u zračnoj luci, gdje spavaju na dekama na podignutom dijelu poda. Mogu se tuširati, ali imaju ograničenu količinu tople vode, a odjeću moraju prati ručno.

Iako ima vrlo malo novca, budući da su ruske bankovne kartice uglavnom prestale funkcionirati izvan nekolicine zemalja, dobiva hranu od južnokorejskog ministarstva pravosuđa. Dugo je jedino što je imao bila gotovina koju je uzeo kada je napuštao dom, a za Novu godinu odlučio se "počastiti" kavom.

Unatoč "stanju limba" u kojem se nalazi, život u zračnoj luci opisao je kao "manje zlo" ​​u usporedbi s povratkom u Rusiju, gdje bi, kako vjeruje, bio uhićen po dolasku. Njegova rodna regija Burjatija doživjela je jednu od najagresivnijih kampanja mobilizacije u Rusiji, a otkrio je da je jedan od njegovih najbližih školskih prijatelja već ubijen u Ukrajini. "Ne znaju čak niti hoće li njegovo tijelo biti vraćeno ili ne. To je nešto što ne bih poželio ni najgorem neprijatelju" zaključio je Vladimir.

VIDEO Studija mnoge zgrozila: Neke vrste kupovnog kruha sadrže tragove ljudske kose i ptičjeg perja!

NOVE LINIJE NAPADA

Nastavlja se poker oko Leoparda: 'S nekoliko stotina zapadnih tenkova oslobodili bismo Ukrajinu'

Poljski premijer Mateusz Morawiecki u ponedjeljak je ponovno potvrdio da će Poljska tražiti od Njemačke dozvolu za reeksport Leoparda 2 u Ukrajinu te da će ih poslati bez obzira na odgovor, a u nedjelju je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova, izjavila da se Njemačka slanju neće protiviti. Poljska ima 247 tenkova Leopard 2. No opet se "saveznička koalicija", pa makar i vrlo mala, spominje kao preduvjet.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

FU
Fusnota
19:52 24.01.2023.

Sudeći po slici, to je pripadnik jednog od kolonizoranih narodq Ruske federacije.