RAT U EUROPI

Kijev pod jakim napadima uoči Nove godine; Rusija i Ukrajina razmijenile ratne zarobljenike

Foto: Stringer/REUTERS
Rescuers work at an area heavily damaged by a Russian missile strike in Mykolaiv
Foto: SPUTNIK/REUTERS
FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin attends a news conference in Minsk
Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian servicemen set up a mortar for firing it towards positions of Russian troops, in the outskirts of Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
A local resident stands near her house destroyed by a Russian military strike in Kherson
Foto: State Emergency Service of Ukrai
Missiles attack on Kyiv
Foto: Handout/REUTERS
Missiles attack on Kyiv
Autori Vecernji.hr, Hina
31.12.2022.
u 21:43
U devetominutnoj poruci, najduljoj novogodišnjoj poruci do sada, Putin je optužio Zapad da je lagao Rusiji i da ju je isprovocirao da pokrene, kako je on naziva, "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini.
Pogledaj originalni članak

Posljednji dan u ovoj godini u Ukrajini obilježen je raketnim napadima ruskih snaga, a zračna opasnost oglašena je na većem dijelu ukrajinskog teritorija. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u novogodišnjoj videoporuci da je pobjeda Rusije nad Ukrajinom "neizbježna" te dodao da je situacija na prvoj crti i dalje teška.

Tijek događanja:

21:35 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da njegova zemlja "neće oprostiti" Rusiji invaziju i bombardiranja, nakon novih napada na Kijev i druge gradove uoči Nove godine i poručio da se ruski napadači nazivaju kršćanima, no u savezu su s đavlom. 

Zelenski je u komentaru upućenim ruskim govornicima rekao da im predsjednik Vladimir Putin uništava budućnost. 

>> VIŠE OVDJE

19:41 - Rusija i Ukrajina razmijenile su ratne zarobljenike satima prije nove 2023. godine, objavili su u subotu ured ukrajinskog predsjednika te iz Moskve državna novinska agencija.

Prestojnik ureda ukrajinskog predsjednika u Kijevu, Andrij Jermak, rekao je da se 140 ukrajinskih vojnika vratilo kući, u izjavi objavljenoj na Telegramu.

Rusiji je vraćeno 82 njezinih vojnika, javila je ruska državna novinska agencija TASS.

Nisu objavljene pojedinosti o vremenu i mjestu razmjene ratnih zarobljenika. 

Ruski vojnici koji su razmijenjeni, a većina od njih ranjeni su, odmah je letom prevezena u Moskvu na dalju medicinsku skrb, javlja TASS.

Među razmijenjenim Ukrajincima je osam žena, rekao je Jermak.

Među razmijenjenim Ukrajincima su i ranjenici i borci iz lučkoga grada Mariupolja koji je pao u ruske ruke nakon dugotrajnog, žilavog otpora lokalnih boraca.

"Dobrodošli kući, dragi naši", napisao je Jermak na Telegramu.

17:24 - Najmanje jedna osoba je ubijena, a 20 je ozlijeđeno u valu zračnih napada ruskih snaga na Ukrajinu u novogodišnjoj noći nakon što su gađani hotel i stambena četvrt u središtu i zapadnom dijelu glavnog grada Kijeva.

15:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da njegova zemlja nikada neće pokleknuti pred pokušajima Zapada da iskoristi Ukrajinu da bi je uništio. U novogodišnjoj video poruci objavljenoj na ruskoj državnoj televiziji, Putin je rekao da se ruske snage bore u Ukrajini kako bi zaštitile svoju "domovinu" i osigurale "istinsku neovisnost" za svoj narod. U devetominutnoj poruci, najduljoj novogodišnjoj poruci do sada, Putin je optužio Zapad da je lagao Rusiji i da ju je isprovocirao da pokrene, kako je on naziva, "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini. 

"Zapadne elite godinama su nas licemjerno uvjeravale u svoje mirne namjere", rekao je u govoru snimljenom ispred ruskih vojnika u sjedištu ruskog južnog vojnog okruga.

 

"Zapravo su na svaki mogući način ohrabrivali neonaciste koji su provodili otvoreni terorizam nad civilima u Donbasu", rekao je Putin u neuobičajeno borbenom novogodišnjem govoru, koji je obično posvećen čestitkama.

Ranije u subotu, ruski ministar obrane Sergej Šojgu obećao je da je pobjeda u Ukrajini "neizbježna" i pohvalio herojstvo ruskih vojnika koji se bore na bojišnici i onih koji su poginuli u 10-mjesečnom ratu. "Zapad je lagao o miru", rekao je Putin. "Pripremao se za agresiju... i sada cinično koriste Ukrajine i njezin narod da oslabe i razbiju Rusiju". 

"Nikada to nismo dopustili i nikada nećemo dopustiti nikome da nam to učini", naglasio je.

Kijev i Zapad odbacuju te njegove argumente i smatraju da je pokrenuo neopravdanu vojnu agresiju na Ukrajinu kako bi osvojio teritorij i srušio s vlasti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. 

Foto: Handout/REUTERS
Missiles attack on Kyiv

14:15 Najmanje deset eksplozija čulo se u subotu u središtu glavnog grada Ukrajine, Kijeva, ubrzo nakon što su ukrajinski dužnosnici upozorili na još jedan veliki raketni napad Moskve na Ukrajinu. Dok su se širom zemlje oglašavale sirene za zračnu uzbunu, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da se jedna od eksplozija dogodila na području stambenih zgrada u Solomjanskom okrugu te da je bilo eksplozija i u druga dva dijela grada.

"Po prvim podacima, jedn aosoba je poginula u Solomjanskom okrugu. Više ljudi je ozlijeđeno", kazao je. Nije rekao što je prouzročilo eksplozije. Guverner regije Kijeva Oleksiy Kuleba upozorio je na mogući raketni napad i rekao da djeluje protuzračna obrana.

"Teroristička zemlja lansirala je nekoliko serija projektila. Čestitaju nam Novu godinu. Ali mi ćemo izdržati", napisao je Kuleba na Telegramu nakon što je nekoliko eksplozija potreslo glavni grad. U zapadnom gradu Hmelnickiju dvije su osobe ranjene u napadu dronom, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika. Jedan hotel u Kijevu je oštećen u eksploziji, kazao je.

13:00 - Guverner regije Mikolajiv, Vitalij Kim, rekao je da je u tijeku raketni napad na Ukrajinu. Upozorenja na zračni napad sada su na snazi za većinu ukrajinskog teritorija.

12:50 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u novogodišnjoj videoporuci da je pobjeda Rusije nad Ukrajinom "neizbježna" te dodao da je situacija na prvoj crti i dalje teška. Kritizirao je Ukrajinu i Zapad.

- Dočekujemo Novu godinu u teškoj vojno-političkoj situaciji. U vremenu kada postoje oni koji pokušavaju izbrisati našu slavnu povijest i velika postignuća, srušiti spomenike pobjednicima nad fašizmom, uzdići ratne zločince na pijedestal, poništiti i oskvrnaviti sve rusko - rekao je te poručio ruskim vojnicima da je "pobjeda, kao i Nova godina, neizbježna". 

11:00 - Rusija će dopustiti državama da svoja dugovanja za dobavu ruskog plina podmire u stranoj valuti, zahvaljujući odluci koju je u petak donio ruski predsjednik Vladimir Putin, a kojom je poništio prijašnji dekret o plaćanju isključivo u rubljima.

U dokumentu je pojašnjeno i da podmirenje dugova ne podrazumijeva automatski nastavak slanja ruskog plina prema državama dužnicima. Iako je dopušteno dugovanja podmiriti u stranoj valuti, Putinova odluka ne mijenja prijašnji dekret o plaćanju u rubljima za moguće isporuke novih količina ruskog plina.

Putin je spomenuti dekret potpisao u ožujku, prisiljavajući europske kupce da otvore račune u rubljima pri Gazprombanku i plaćaju za ruski plin u ruskoj valuti.

Doprema plina je ukinuta za neke tvrtke i neke države, kao što su Poljska i Finska, koje su odbile pristati na takve uvjete.

Video - Kotromanović: 'Mislim da je cilj ruskog vojnog političkog vodstva slomiti moral Ukrajincima'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 109

BU
Budni
14:06 31.12.2022.

Pa ovi Rusi lažu bolje od naših istočnih susjeda!

DU
Deleted user
13:39 31.12.2022.

Šojgu zaboravlja da su Ukrainci Kozaci a njih neče slomit ništa. Brane svoj dom od trolova

DU
Deleted user
14:04 31.12.2022.

opet pogresna taksacija debelog. sto vise granatiraju,ubijaju djecu,zene,starce to vise Ukrajinci stiskaju redove i postaju jos tvrdji orah. nista ti Rusi nisu naucili iz povijesti a stoji im pred nosom. u WW2 kad su Svabe unistavali Rusiju i Ruse,i oni su isto stisli redove umjesto da se predaju. pobogu,za koga da mladic od 20-25 godina gubi zivot? ne gubi ga za Majcicu Rusiju,gubi ga za te umobolne koji su im isprali mozak. njima nije jasno da ne brane nista,ne brane tu Rusiju;oni napadaju,oni su agresori,oni divljaju po tudjem teritoriju..o tempora o mores...kako covjek moze biti kvadratno blesav