RAT U EUROPI

U Ukrajini se oglasile sirene za uzbunu; Ogroman požar izbio u ruskoj luci na Crnom moru

Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/DPA
Armed Forces Media Day
Foto: Twitter screenshot
Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS
Ukrainian drone shot down in Moscow
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS
Ukrainian drone shot down in Moscow
Autori Vecernji.hr, Hina
18.08.2023.
u 13:17
Nakon što je bila ciljana oružjem protuzračne obrane, letjelica je promijenila putanju leta i pala na nestambenu zgradu u području Krasnopresnenskaja nasipa u Moskvi", priopćilo je jutros rusko ministarstvo
Pogledaj originalni članak

Nakon navodnih ukrajinskh napada na dva ruska ratna broda u blizini Krima, Ukrajina je nastavila s protuofenzivom u kojoj je jedan dron ovog petka u padu pogodio i centar Moskve. Inicijalno su ruski dužnosnici tvrdili kako dron imao žrtava niti materijalne štete, no naknadno je objavljeno kako je pogođena zgrada u centru Moskve nakon što ga je srušila ruska protuzračna obrana. 

>> VIDEO Novi val napada na Odesu, Ukrajinci: 'Uništili smo sve ruske rakete, krhotine su uzrokovale požar'

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

13:11 - Prije nešto više od pola sata diljem Ukrajine upalile su se sirene za uzbunu. Alarmi su upaljeni u svim regijama, a smatra se kako bi potencijalno moglo doći do opasnosti.

12:15 - Ovoga petka izbio je požar u terminalu robom na jugozapadu Rusije, objavila je ruska agencija RIA. Oko 42 vatrogasaca je bilo prisutno na mjestu požara kako bi ugasilo požar u luci Novorossiysk na Crnom moru. 

Na društvenim mrežama šire se i snimke požara, kao i crni dim koji šiklja iz luke, a neprovjerena izvješća navode kako su se zapalile bačve pune nafte. 

11:26 - Tajni dokumenti koji su posljednji procurili u javnost pokazuju da Rusija gradi tisuće iranskih dronova u ogromnoj tajnoj vojnoj bazi. Na lokaciji udaljenoj 800-tinjak kilometara istočno od Moskve, u postojenju Jelabuga u Tatarstanu, inženjeri rade na oko 6.000 dronova koji bi trebali biti gotovi do 2025. godine.

>> VIŠE OVDJE

10:31 - Jedna osoba je poginula, a još dvije osobe ozlijeđene su u posljednjem ruskom napadu koji se tijekom noći dogodio u Donjecku. Čelnik vojne administrativne jedinice Pavlo Kirilenko izvijestio je kako je poginula jedna osoba u napadu na selo Bogdanivka. Dodao je kako su napadi u cijeloj regiji oštetili više kuća i zgrada, a tijekom jučerašnjeg dana je nestalo i struje. 

8:24 - Ukrajinski dron udario je u petak u zgradu u središtu Moskve nakon što ga je srušila ruska protuzračna obrana, prekinuvši zračni promet u svim civilnim zračnim lukama glavnog grada Rusije, rekli su ruski dužnosnici.

Reutersov svjedok koji je bio na tom području opisao je kako je čuo "snažnu eksploziju". Fotografije prikazuju radnike i djelatnike hitne pomoći kako pregledavaju oštećeni krov zgrade u koju je udario dron. Rusko ministarstvo obrane i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekli su da nije bilo žrtava nakon što je protuzračna obrana uništila dron koji je zatim pao na zgradu kompleksa Expo Center u Moskvi u ranim jutarnjim satima u petak. Expo Center je skupina izložbenih paviljona i višenamjenskih dvorana udaljena manje od pet kilometara od Kremlja.

"Oko 4 sata ujutro po moskovskom vremenu kijevski režim izveo je još jedan teroristički napad korištenjem bespilotne letjelice na objekte koji se nalaze u Moskvi i moskovskoj regiji", priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Kijev zasad nije komentirao eksploziju u Moskvi.

Zračni promet nakratko je obustavljen u četiri glavne zračne luke oko ruskog glavnog grada - Vnukovu, Domodedovu, Šeremetjevu i Žukovskom. Ruska agencija za zračni promet rekla je da je sedam letova preusmjereno na alternativne zračne luke. Zračni napadi bespilotnih letjelica duboko u Rusiji povećali su se otkad je bespilotna letjelica uništena iznad Kremlja početkom svibnja. Civilna područja glavnog grada pogođena su kasnije u svibnju, a moskovska poslovna četvrt dvaput je gađana u tri dana ranije ovog mjeseca.

I Ukrajina i Rusija poriču da gađaju civile i civilnu infrastrukturu u gotovo 18-mjesečnom ratu. Ukrajina obično ne komentira tko stoji iza napada na ruski teritorij, iako su dužnosnici javno izrazili zadovoljstvo zbog njih.

7:49 - Kontejnerski brod koji je ranije ovog tjedna napustio ukrajinsku crnomorsku luku Odesu, a koju su blokirali Rusi, prolazi kroz turski Bosporski tjesnac, rekao je u petak Reutersov svjedok. Kontejnerski brod "Joseph Schulte" pod zastavom Hong Konga bio je u ukrajinskoj luci od 23. veljače 2022., dan prije početka ruske invazije Ukrajine u punom obimu.

>> VIDEO Kotromanović o ukrajinskoj protuofenzivi i ima li šanse

 

7:01 - Sud u Moskvi uhitio je američkog državljanina ruskog podrijetla Genea Spectora kojeg tereti za špijunažu, izvijestile su u četvrtak ruske novinske agencije. Agencije nisu objavile detalje optužbi, no prema agenciji RIA Spector je 2022. godine osuđen na 3,5 godine zatvora zbog svoje uloge u podmićivanju pomoćnika bivšeg potpredsjednika ruske vlade Arkadija Dvorkoviča.

POVEZANI ČLANCI:

Sudsko zasjedanje održano je iza zatvorenih vrata jer su materijali slučaja klasificirani, izvijestio je Interfax. Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby na CNN-u je rekao da administracija još uvijek prikuplja informacije o slučaju i da još nema komentara.

6:43 - Ukrajina je u petak rano ujutro pokušala izvršiti napad dronom na Moskvu i njezinu regiju, objavilo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "UAV (bezposadna letjelica), nakon što je bila ciljana oružjem protuzračne obrane, promijenila je putanju leta i pala na nestambenu zgradu u području Krasnopresnenskaja nasipa u Moskvi", priopćilo je rusko ministarstvo.

 

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 89

MO
moreplovac
09:15 18.08.2023.

Kad teroristi iz Moskve izjave, da su ih napali teroristi. Smješnije ne ide.

BU
buzdovan
10:16 18.08.2023.

UA stvara ogromnu armiju dronova, ovih par dronova svako toliko su samo izvidnice koje provjeravaju rusku PZO. Kad UA krene za pravo, gorjet će diljem rašističke moskve

PA
pajokola1
09:40 18.08.2023.

Ništa čudno, ne možeš očekivati da bombardiraš sve gradove po Ukrajini a da ti oni ne uzvrate, pa rat je, padaju rakete po Kijevu tako isto padaju po Moskvi.